Több szerepet vállalhatnak az amerikaiak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Amerikai sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok hadereje intenzívebben "száll be" a harcokba Afganisztánban, a védelmi minisztériumi szóvivő azonban cáfolta ezt csütörtök este, szerinte Barack Obama elnök nem hozott döntést erről.
Vágólapra másolva!

A névtelenséget kérő tisztségviselőkre hivatkozó sajtóértesülések arról szólnak, hogy Obama elnök már jóváhagyta az amerikai katonáknak a korábbiaknál jóval nagyobb mértékű részvételét az afgán hadsereg kiképzésében és az afganisztáni hadműveletekben.

Ez az intenzívebb részvétel állítólag magában foglalja az amerikai légierő nagyobb szerepvállalását is.

Az egyes akciókról a jövőben a terepen lévő amerikai katonai vezető - jelenleg John Nicholson tábornok - kezében lenne a döntés joga. Korábban az amerikai haderő csak "szélsőséges esetben " avatkozhatott be a tálib felkelők elleni harcokba.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Peter Cook újságírói kérdésre válaszolva cáfolta az idézett sajtóértesüléseket. Hozzátette: az amerikai katonák afganisztáni szerepvállalását az illetékesek folyamatosan felülvizsgálják, és mindig az a cél, hogy a lehető legjobb, leghatékonyabb módon vegyék igénybe a haderőt. "Ugyanez az elv érvényes a katonák létszámának esetleges emelésére is"- szögezte le.