Lapmellékletként osztogatták Milánóban a Mein Kampfot

2016.06.11. 17:15

Heves bírálatokat váltott ki Olaszországban a náci diktátor politikai manifesztumának kiadása.

A konzervatív milánói Il Giornale napilap szombati kiadásához mellékelte Adolf Hitler náci diktátor Mein Kampf című politikai manifesztumát, kiváltva az olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt és az olaszországi zsidó közösség méltatlankodását.

Berlusconi testvéréé a lap

A lap Paolo Berlusconi tulajdona, aki Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök fivére, és a kiadvány éppen az olaszországi helyhatósági választások közepén jelenik meg. Az Il Giornale emelt árú szombati számának vásárlói az újság mellé ingyenesen megkapták a Mein Kampfot.

Az újság könyvsorozatot tervez a náci Harmadik Birodalom történetéről, és azzal védekezett, hogy a Mein Kampf olvasása "valódi ellenszer a nemzetiszocializmus mérgével szemben". Allessandro Sallusti főszerkesztő arra is hivatkozott, hogy céljuk "a gonosz tanulmányozása" volt.

Mindenki megütközött

"Undorítónak találom, hogy egy olasz újság ajándékba adja Hitler Mein Kampfját" - írta Matteo Renzi olasz kormányfő Facebookon. Giuseppe Sala milánói polgármester a kiadást "szégyennek" minősítette. Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke is elítélte a dolgot, ahogy a kiadás Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint is "méltatlan" tett volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK