Kevesebb menekültet akar az osztrák külügyminiszter

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Az osztrák külügyminiszter szerint csökkenteni kell a menekültáradatot, különben nem lesz sikeres a kormány integrációs programja.
Vágólapra másolva!

Határozottan csökkenteni kell a menekültáradatot, már csak azért is, mert ezen is múlik az osztrák kormány integrációs programjának sikere - mondta a védelmi és a belügyi tárcavezetővel egyetértésben Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy lapinterjúban. Jelezte: mindhárman kiállnak az uniós megoldás mellett, de jelenleg nemzeti intézkedésekre van szükség.

Sebastian Kurz csökkentené a menekültáradatot Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Österreich című osztrák lap felvetésére, miszerint Magyarország nem fogad vissza menekültet, a külügyminiszter úgy válaszolt:

ez is mutatja, Ausztriának mennyire fontos, hogy maga biztosítsa a határait.

Sebastian Kurz egyúttal az uniós határok védelmének fontosságáról is beszélt.

Heves vitát váltott ki a javaslata

Kurz kiállt a múlt heti, nagy vitákat kiváltó javaslata mellett, amely szerint Európának is az ausztrál modellt kellene alapelveiben követnie. Eszerint a tengeren át érkező illegális menekülteket vissza kell küldeni, vagy egy szigeten, például Leszboszon kialakított menekültszálláson kell elhelyezni.

Menekültek szállnak partra Leszbosz szigetén Forrás: citizenside.com/(c) copyright Sándor Csudai

Jelenleg mintegy 8500 menekült él görögországi szigeteken. A Kurier című lapnak a külügyi tárcavezető azt is mondta, hogy a menekültekkel szemben őszinteségre van szükség, hiszen

ha tisztában lennének azzal, hogy nem tudnak megérkezni a kontinensre, akkor nem indulnának el Európába.

Az embercsempészek révén Ausztriába érkező legtöbb illegális bevándorló szíriai.