Napokkal a tömegmészárlás előtt legálisan vásárolt fegyvereket az orlandói melegbár támadója. Ugyan az FBI korábban többször kihallgatta, de a mészárlás idején nem nyomoztak utána, és megfigyelés alatt sem állt, így minden további nélkül fegyverhez juthatott.

Omar Mateen, a 29 éves floridai férfi, aki ötven embert ölt meg egy melegbárban, a támadás előtti napokban legálisan vásárolt egy kézifegyvert és egy puskát, közölte Trevor Velinor, az amerikai fegyverellenőrzési hivatal (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) munkatársa. "Nincs rajta a tiltott személyek listáján" - indokolt Velinor.

Kétszer kihallgatták

Az FBI 2013-ban és 2014-ben kihallgatta Mateent, mondta Ronald Hopper FBI-ügynök. "A kihallgatások nem vezettek eredményre, így nem volt mi alapján folytatni a nyomozást" - mondta Hopper. A lövöldözés idején Mateen ellen nem zajlott nyomozás, és megfigyelés alatt sem állt, írja a CNN.

Az Iszlám Állam magára vállalta

Mateen a merénylet időpontjában felhívta a rendőrséget, és hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. Mateen apja szerint fiát nem vallási indokok vezették, a homoszexuálisokkal volt baja.