Messze még a szíriai háború lezárása

Tartúsz, 2016. május 23.
A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép egy autóba rejtett pokolgépes merénylet helyszínéről az északnyugat-szíriai Tartúszban 2016. május 23-án. Ezen a napon az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet összesen hé
Tartúsz, 2016. május 23. A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép egy autóba rejtett pokolgépes merénylet helyszínéről az északnyugat-szíriai Tartúszban 2016. május 23-án. Ezen a napon az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet összesen hét gépjárműbe rejtett pokolgépet hozott működésbe közel azonos időben a Földközi-tenger partja menti városokban. Tartúszban legalább 48, míg a mintegy hatvan kilométerre északra fekvő Dzsablában 53 ember vesztette életét a robbantásokban. (MTI/EPA/SANA)
Vágólapra másolva!
A  hatodik éve tartó szíriai konfliktus a legsúlyosabb humanitárius válság a Vöröskereszt elnöke szerint, aki úgy látja, messze még a háború lezárása, bár az ideiglenes fegyvernyugvások átmeneti reményt adnak.
Vágólapra másolva!

Szíria messze van a konfliktus befejezésének bármilyen távlatától - mondta Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke egy svájci lapnak. A Sonntagsblickben közölt interjúban Maurer kifejtette, nem tűnik úgy, hogy a háború hamarosan befejeződne.

A damaszkuszi kormányzat ellen 2011-ben kirobbant felkelés óta több mint 280 ezer ember meghalt, több millió vált menekültté.

Február végén az USA és Oroszország által kezdeményezett fegyvernyugvás lépett életbe, ám ezt rendre megsértik, a béketárgyalások holtponton vannak.

Kis remény az embereknek

Maurer szerint bár egyes körzetekben valóban nincs harc, ám ez nem érte el azt a kritikus mértéket, hogy stabilizálja az egész országot. "Egy csepp az óceánban. Abban segített, hogy egy kis reményt adjon az embereknek" - hangoztatta.

Gyakoriak a pokolgépes robbantások, a fegyverszünetet pedig rendre megsértik Szíriában Forrás: MTI/EPA/SANA/

A Vöröskereszt szerint a hatodik évébe lépett háborús konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válsága. Az ország infrastruktúrája nagy részben összeomlott. Feltehetően ezzel is magyarázható az, hogy a szíriai konfliktus miért váltotta ki a lakosság ekkora mértékű elvándorlását - fejtette ki Maurer.