Omar Szaddiki Mateen – így hívták azt a 29 éves floridai férfit, aki legalább 50 embert megölt egy orlandói melegbárban. Amerikai állampolgár volt, a családja Afganisztánból származik. Az apja szerint nincs köze a valláshoz annak, amit tett, a homoszexualitással lehetett baja, ezért gyilkolhatott. Az FBI figyelte, kétszer nyomoztak utána, azt gyanították, hogy szimpatizál az Iszlám Állammal, de nem utalt rá semmi, hogy merényletre készül. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegmészárlását követte el. Legalább 53 ember meghalt és 50 megsebesült.

Omar Szaddiki Mateen, a tömeggyilkos.Forrás: MySpace

Omar Szaddiki Mateen 29 éves volt, biztonsági őrként dolgozott, fegyvertartási engedélye is volt. A rendőrség és az FBI terrorizmusként kezeli a tömeggyilkosságot vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat is.

Az FBI figyelte

A rendőrség szerint Mateen "rajta volt az FBI radarján", a szövetségi nyomozóiroda azért figyelte, mert gyanították, hogy szimpatizálhat az Iszlám Állammal (több száz embert figyelnek), írja a CNN. Előzetesen nem utalt rá semmi, hogy merénylet elkövetésére készül.

A CNN úgy tudja, Mateen ellen két nyomozás folyt, de egyszer sem találtak elég bizonyítokot ahhoz, hogy eljárást indítsanak ellene.

Bérelt autóval ment

A merénylet helyszínére bérelt autóval ment. A rendőrség jelenleg vizsgálja az autót, ahogy Mateen lakását is.

Apja szerint a melegekkel volt baja

A férfi apja szerint viszont nem a vallás miatt ölt, az NBC Newsnak azt mondta,

feldühítette a fiát, amikor Miamiban két férfi csókolózott a felesége és a gyereke előtt.

Forrás: MTI/AP/Orlando Sentinel/Joe Burbank

Aztán később a férfi wc-ben is ilyet látott. Vagyis, legalábbis a tömeggyilkos apja szerint, a melegek iránti gyűlöletből ölhetett a férfi. Az ABC News szerint állítólag már korábban is a rendőrség látókörében volt, bár nyomozás nem folyt ellene.

Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Egy Iszlám Államhoz köthető egyik Twitter-fiókon az apja tagadása ellenére megjelent a tömeggyilkos fényképe. A kísérőszövege szerint: "A férfi, aki véghez vitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s több tucatnyian megsebesültek".

Ugyanakkor nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást. Emellett eddig nem lehetett hitelesíteni, hogy a dzsihadisták által közölt fényképen valóban Mateen látható-e. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben a terrorszervezet szimpatizánsai üzenetekben dicsérték a támadás elkövetését.