Omar Mateen, az orlandói tömeggyilkos a támadás során abszolút nyugodt volt, túszokat szedett, és tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel – közölte John Mina orlandói rendőrfőnök hétfőn, amikor a mészárlás eddig ismeretlen részleteiről számolt be. 

"Majdnem minden kérését teljesítettük" – fogalmazott Mina, de a tárgyalások konkrétumaira nem akart kitérni. Csak annyit mondott: "bombákról és robbanóanyagokról volt szó".  A rendőrökkel telefonon tárgyalt, és a rendőrökkel történt első tűzpárbaj után a szórakozóhely mosdójába vonult vissza, néhány tússzal. Amikor azonban közölte, hogy "nemsokára újabb halálos áldozatok lesznek", a rendőrség különleges egysége megrohamozta a szórakozóhelyet, és véget vetett a mészárlásnak. Omar Mateent is ekkor lőtték le. 

A rendőrfőnök bejelentette, hogy  Mateen autójában egy harmadik fegyverre is bukkantak.  

Rendőrök és tűzoltók a Pulse Orlando melegbárnálForrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

A sajtótájékoztatón jelen volt Paul Wyposal, az FBI nyomozója is, aki közölte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelenleg mintegy száz nyomot vizsgál. "Egyetlen lehetőséget sem hagyunk ki, minden követ megmozgatunk" – fogalmazott Wyposal. 

Megszólaltak a szövetségi nyomozók az NBC televízió egyik műsorában is, és arról számoltak be, hogy kiderítették: Omar Mateen 2011-ben és 2012-ben is Szaúd-Arábiában járt, de az még nem derült ki, hogy ott mit csinált. Későbbi híradások szerint a férfi zarándokúton járt a sivatagi királyságban.

Az már vasárnap kiderült – és nyilvánosságra is hozták –, hogy Omar Mateent az FBI az elmúlt években kétszer is kihallgatta, de nem tartotta felügyelet alatt. Hétfőn az FBI megerősítette: egyelőre változatlanul nincs jele annak, hogy a tömeggyilkosnak bármiféle kapcsolata lett volna terrorista szervezetekkel és csoportokkal.