Kilépésre buzdítja a briteket a Sun

2016.06.14. 12:04

A legújabb közvélemény-kutatások mindegyike a távozást pártolók kisebb-nagyobb előnyét mutatja Nagy-Britanniában.

Az egyik legbefolyásosabbnak tartott brit napilap arra szólította fel a brit választókat, hogy szavazzanak a kilépésre az uniós tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson. A legújabb közvélemény-kutatások mindegyike a távozást pártolók kisebb-nagyobb előnyét mutatja. 

Meg kell szabadulni Brüsszeltől

A naponta több mint kétmillió példányban megjelenő, mintegy ötmillió olvasóhoz eljutó lap preferenciája általános vélekedés szerint képes döntően befolyásolni a parlamenti választások eredményét is. Az újság első oldalán szereplő, keddi felhívásában azt írta: Nagy-Britannia 43 évnyi tagsága alatt az Európai Unió "egyre inkább kapzsi, pazarló, erőszakos, válságok idején pedig lélegzetelállító módon inkompetens" szervezetté vált. Meg kell szabadulnunk a diktatórikus Brüsszeltől" - fogalmaz a legnagyobb olvasottságú brit lap, amely eddig is vehemensen EU-ellenes alapállásáról volt közismert.

Apokaliptikus jóslatok

A napilap állásfoglalása szerint, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad, néhány éven belül "elnyeli ez a megállíthatatlanul terjeszkedő, német dominanciájú szövetségi állam". A lap képtelenségnek nevezi azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket az utóbbi időszakban közgazdászok és nemzetközi pénzügyi szervezetek adtak ki a brit EU-tagság megszűnésének potenciálisan súlyos gazdasági következményeiről. A lap szerint ugyanezek a közgazdászok apokaliptikus jóslatokat adtak arra az esetre is, ha Nagy-Britannia nem csatlakozik az euróövezethez. A közös valuta azóta tönkretette a szegényebb uniós tagállamokat, és milliókat tett munkanélkülivé - áll a brit lap keddi állásfoglalásában. 

Bő egy héttel a referendum előtt úgy tűnik, a szakítás pártolói vannak többenForrás: Dreamstime

A brexittábor az erősebb

A kedden ismertetett legújabb közvélemény-kutatások egyöntetűen a kilépést pártoló választói tábor előnyét jelzik. A Times megbízásából a YouGov közvélemény-kutató által elvégzett felmérés adatai szerint a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy a jövő csütörtöki népszavazáson a brexitre kíván voksolni, vagyis arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. A bennmaradást 39 százalék pártolta. A brexittábor e felmérés szerint egy hét alatt 3 százalékponttal gyarapodott, az EU-párti választók aránya 3 százalékponttal csökkent. 

Megborították a fontot a közvélemény-kutatási eredményekForrás: Pixabay.com

Érzékenyen reagált a tőzsde

Az elmúlt napok hasonló felmérései keltette befektetői félelmek hatására kéthavi mélypontra gyengült a font, a Londoni Értéktőzsde irányadó indexét alkotó száz legnagyobb vállalat együttes piaci tőkeértéke pedig 67 milliárd fonttal (27 ezer milliárd forinttal) zuhant az utóbbi három kereskedési napon.