Újabb börtönlázadás Mexikóban

2016.06.14. 22:29

600 rendőrt és tűzoltót vezényeltek egy mexikói börtönhöz, hogy megfékezzék a lázadást. Februárban ötven ember halt meg egy hasonló incidens során.

Lázadás és tűz tört ki egy Mexikóvároshoz közeli börtönben, a rend helyreállítására hatszáz rendőrt vezényeltek a létesítményhez - közölték kedden a helyi hatóságok. Az incidens a fővárostól északra található Tlalnepantlában, a Barrientos börtönben történt hely idő szerint hétfő éjjel.

Egy vita mérgesedett el a bent lakó rivális csoportok között - magyarázta José Manzúr, Mexikó szövetségi állam egyik kormányzati illetékese az Uno TV-nek nyilatkozva.

"Pillanatnyilag nem tudunk halottról és súlyos sebesültről sem" - tette hozzá.

Túlzsúfoltak a börtönök

A helyi média szerint 300-500 rab vett részt a lázadásban, és 600 rendőrt, valamint tűzoltókat küldtek a rend helyreállítására. A létesítmény előtt mintegy 150-en gyűltek össze, mindannyian bebörtönzött családtagjuk életéért aggódtak.

A mexikói börtönök hírhedtek a hasonló történésekről. Februárban a monterreyi Topo Chico börtönben mintegy 50-en haltak meg a Los Zetas drogkartell rivális klánjai közötti erőszakos összecsapásokban. Ugyanebben az intézetben júniusban három embert öltek meg.

A nemzeti emberi jogi bizottság 2015 októberében kiadott jelentésében figyelmeztetett a mexikói büntetés-végrehajtási rendszer súlyos problémáira, köztük a rettenetes túlzsúfoltságra.

A mexikói börtönöknek tavaly nagyjából 50 ezerrel több - csaknem 255 ezer - lakójuk volt, mint ahány férőhely rendelkezésre állt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK