Megölték az ISIS vezetőjét?

2016.06.14. 15:10

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének haláláról tudósított kedden a szíriai kormányhoz közeli Samaa, illetve az al-Ekbaríja szaúdi állami hírtelevízió a dzsihádistákhoz kötődő Amak hírügynökségre hivatkozva. Az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes szövetség nem erősítette meg a hírt.

A dzsihádista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökségre hivatkozva több közel-keleti hírforrás azt jelentette: Bagdadi áldozatul esett az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak Rakkában, a terrorszervezet szíriai "fővárosában". Az Iszlám Állam, az ISIS nevében nyilvánosságra hozott közlemény szerint a dzsihádisták vezetőjét a ramadán ötödik napján, vagyis vasárnap ölték meg.

Abu Bakr al-Bagdadi egy 2014-es felvételenForrás: AFP/-

Az al-Szumaríja iraki tévé már június 10-én jelentette Ninive tartománybeli forrásokra hivatkozva, hogy Abu Bakr al-Bagdadi és az ISIS további magas rangú emberei megsebesültek a koalíciós erők egyik légicsapásában, amelyet a szervezet egyik parancsnoki épületére mértek a szíriai határ közelében.

Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció egyik szóvivője azonban aznap azt írta a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében, hogy "egyelőre semmit nem tud megerősíteni".

A terrorszervezet az Irakban és Szíriában elfoglalt területein 2014 derekán kiáltotta ki "kalifátusát".