Terrorista is vehet fegyvert Floridában

2016.06.14. 20:08

Miután ötven embert megölt, és ugyanennyit megsebesített Omar Mateen vasárnap, majd bevallotta, hogy szimpatizál az Iszlám Állammal, azonnal felmerült a kérdés az amerikaiakban, hogyan szerezhetett fegyvert egy ilyen ember, és ha ő vehetett, mégis kinek nem adnak el?

A Rock River Arms AR-15 puska, amihez hasonló fegyverrel gyilkolt Mateen vasárnapForrás: AFP/2012 Getty Images/Joe Raedle

Ahogy azt az Origo is megírta, a Pulse nevű szórakozóhelyen legalább ötvenen haltak meg és további ötvenhárman megsebesültek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték a fegyverest. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai lakosként azonosította az elkövetőt, aki afgán bevándorlók fiaként született az Egyesült Államokban.

Hamar kiderült, hogy Omar Mateen kilenc éve volt a világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S alkalmazottja. Mivel a 29 éves férfi biztonsági őrként dolgozott, hivatalból hordhatott magánál fegyvert. A vasárnapi lövöldözésre viszont alaposan felkészült. Új fegyvereket is vásárolt. Egy 9 mm-es félautomata pisztolyt és egy 0,223 kaliberű puskát is beszerzett, amit a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősített.

Ebben a bárban történt a tömegmészárlásForrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

A gyilkos eszközöket a St Lucie Shooting Center nevű fegyverboltban adták el neki. Ez nem illegális, hiszen Floridában megengedik a fegyvervásárlást, sőt ebben az államban az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben.Orlandóban a vétel nem engedélyhez kötött, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert. A helyi törvények szerint a puskát a vásárlás napján elviheti a vevő, a pisztolyra viszont 72 órát kell várnia.

"Egy gonosz ember jött ide és legálisan megvásárolt két lőfegyvert tőlünk" – mondta a vállalkozás tulajdonosa Ed Henson a boltja előtt tartott sajtótájékoztatón.

Őt is átvilágítottuk, ahogy minden egyes embert, aki lőfegyvert akar vásárolni Florida államban

- idézte a férfit a BBC.

Az FBI kétszer nyomozott Mateen után a lehetséges terrorista kapcsolatai miatt, de amikor lezárták az ügyeket, a férfi neve is lekerült a terrorizmussal kapcsolatos megfigyelési listáról. Egyébként az sem akadályozta volna meg abban, hogy fegyverhez jusson, ha rajta hagyják – írta a brit médium.

A szövetségi törvény módosítását ugyanis, amely a fegyverek és robbanóanyagok kiadását és szállítását megtiltotta volna az ismert, veszélyes vagy feltételezett terroristák számára, 2015 decemberében elutasította az amerikai szenátus. Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy ha ők vehetnek, akkor kiktől tagadják meg a fegyvervásárlást Orlandóban.

Elítélt bűnözőnek kell lennie

Amikor valaki a törvényeket betartva akar fegyverhez jutni Flordiában, ki kell tölteni egy szövetségi átvilágítás űrlapot. Ezen kell bevallania, ítélték-e már el gyilkosság, súlyos testi sértés vagy gyújtogatás miatt.

Ha a válasz igen, a vásárlást elutasítják. Ugyanakkor a kérdést nem bízzák a vásárlóra. A fegyverboltban dolgozó is felhívja a hatóságot és rákérdez, hogy valóban nem bűntett-e az illető, aki vele szemben áll.  

Arra is van lehetőség, hogy korábban elítélt bűnözők újra tarthassanak fegyvert, de ehhez kérelmet kell küldeniük az állami kormányzatnak, ami nem megy egyik napról a másikra.

Ez a kegyelmi eljárás egy lassú folyamat Floridában, nagyon hosszú - mondta Cord Byrd ügyvéd, a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályok szakértője a BBC-nek.

Elítélték családon belüli erőszak miatt vagy távoltartási végzés van ellene

Byrd elmondása szerint a második leggyakoribb ok, ami miatt megtagadják a fegyver kiadását Floridában, az a családon belüli erőszak. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a potenciális vásárló valaha is bántotta a családját, semmit sem adhatnak el neki.

A fegyver egy családon belüli erőszakban recept a gyilkossághoz- mondta Laura Cutilletta, a Law Center ügyvezető ügyvédje.

Nagy százalékban végződik halállal a helyzet, ha egy pisztoly is előkerül.

Ez az egyetlen bűncselekmény, amely esetében a szövetségi törvény prevenciós jelleggel 1996 óta megakadályozza a fegyvervásárlást. Sokan azt szeretnék, ha a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények miatt elítéltek se vásárolhatnának.

Beutalták elmegyógyintézetbe

1960 óta a szövetségi törvény azoknak is tiltja a fegyvervásárlást, akiknek papírjuk van arról, hogy „gyengeelméjűek", esetleg beutalták már őket valamelyik elmegyógyintézetbe. Ez azokra is vonatkozik, akik éppen az elmebetegségre hivatkozva kerülték el a börtön. Aki mentális betegségben szenved nem vásárolhat fegyvert.

2013-ban Florida államban a Nemzetközi Puska Egyesület jóváhagyásával bővítették a fegyvervásárlásból kizártak körét. Úgy határoztak, hogy azok sem kaphatnak fegyvert, akik önként vonultak be egy elmegyógyintézetbe. Ezután Illinois, Maryland és Columbia körzete is kiterjesztette a korlátozást.

Hiba is előfordulhat

Cord Byrd munkaidejének nagy részében olyan floridaiakat képvisel, akiknek valamilyen tévedésre hivatkozva utasították el a fegyvervásárlási kérelmét. A hibák abból adódnak, hogy az Országos Instant Bűnügyi Háttérellenőrző Rendszer (NIC) nem tökéletes. Néha elírnak egy nevet, vagy téves a bírósági nyilvántartás.

Törvénytisztelő embereknek segítek. Olyanoknak, akiknek problémái vannak a rendszerrel - közölte az ügyvéd.

Az pedig, hogy olyannak engedélyezik a fegyvervásárlást, akinek nem kellene, a hiányos nyilvántartás miatt fordulhat elő. 

Ugyanis nem minden államban egyformán lelkiismeretesek az adatok kezelésével kapcsolatban. Egyesek sokkal fegyelmezettebben és rendszeresebben küldik az információkat a NICS-nek, mint mások.

A kiskapu, amire senki sem gondolt

A legnagyobb problémát viszont az okozza, hogy egyetlen jogszabály sem tiltja azt, hogy egy magánszemély egy másik magánszemélynek fegyvert adjon el. Például, ha valakihez, aki épp egy fegyvert tart a kezében, mondjuk egy legálisan működő fegyver boltban, odalép egy ember és azt mondja:
Ó, imádom a fegyveredet, és simán eladhatja neki anélkül, hogy átesne bármilyen átvilágításon - tette hozzá Adam Winkler, az Los Angelesi egyetem professzora. Ezt a jelenséget nevezik úgy az amerikaiak, hogy a "fegyver mutat kiskaput".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK