Terrorizmusért ült a francia rendőrparancsnok gyilkosa

2016.06.14. 09:52

Egy francia–pakisztáni dzsihádista hálózatban való részvételért három év börtönbüntetésre ítélték 2013-ban azt a férfit, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét - közölték kedden rendőrségi források.

A 25 éves Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben tartóztatták le, amiért iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt ítélték három év börtönbüntetésre, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték. A férfi, aki a Párizstól hatvan kilométerre található Mantes-la-Jolie-ban élt, néhány hónapja szabadult. Otthonában jelenleg is házkutatást tartanak a rendőrök. 

Helyszínelők Magnanville-benForrás: AFP/Matthieu Alexandre

Rendőrparancsnokra támadt

A feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni a házába. Miután a késelő kilenc szúrással leszúrta a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül kiszálltak a helyszínre, és tárgyalni kezdtek a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott.
Éjfél körül robbanást lehetett hallani a környéken. A Le Figaro című lap arról számolt be, hogy a robbanást követő percekben a biztonsági erők megrohamozták a lakóházat.

Agyonlőtték a férfit

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a különleges egységek behatoltak az épületbe. Az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A nő a mantes-la-jolie-i rendőrőrsön dolgozott titkárnőként. Egy rendőrségi forrás szerint a férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor "Allah akbar" kiáltást hallottak.

Az Iszlám Államhoz kötődik

Ugyanannak az iszlamista ügynökségnek, az Amaknak a közleménye, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állítja, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és annak feleségét. Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ megerősítette, hogy a dzsihádista csoporthoz kötődő hírügynökség kiadta a közleményt.

Teljes vizsgálatot ígérnekForrás: AFP/Matthieu Alexandre

Borzalmas dráma

A párizsi ügyészség terrorellenes osztálya vizsgálatot indított az ügyben. Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy "teljes mértékben fényt fognak deríteni" ennek a "borzalmas drámának" a pontos természetére. A köztársasági elnök reggel hivatalába rendelte Manuel Valls miniszterelnököt, Jean-Jacques Urvoas igazságügyi és Bernard Cazeneuve belügyminisztert. Cazeneuve a megbeszélés után terrorcselekménynek minősítette a kettős gyilkosságot. Azt is elmondta, hogy év eleje óta több mint száz olyan embert vettek őrizetbe a hatóságok, akik "veszélyt jelentenek a franciák biztonságára".

Bernard Cazeneuve szerint terrorcselekmény történtForrás: MTI/AP/Nadine Achoui-Lesage

Manuel Valls miniszterelnök a Twitter közösségi oldalon kifejezte "a teljes nemzet együttérzését a rendőrök iránt", és "a félelem visszautasítására, valamint a terrorizmus elleni harcra" szólított fel.
A tavaly novemberi, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek óta Franciaország terrorfenyegetettségben él. A jelenleg zajló labdarúgó-Európa-bajnokságra több mint 90 ezer rendőrt, csendőrt, katonát és biztonsági őrt mozgósítottak a hatóságok, amire még nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK