49 ember megölése "közegészségügyi válsághelyzet"

Az áldozatokra emlékeznek gyászolók a floridai Orlando belvárosában
Vágólapra másolva!
A fegyveres erőszakot "közegészségügyi válsághelyzetnek" nevezte az amerikai orvosi kamara az Egyesült Államok legsúlyosabb tömegvérengzése után, amelyben vasárnapra virradó éjszaka 49-en meghaltak és 53-an megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai orvosi kamara (AMA) kedden chicagói éves ülésén közölte: nyomást gyakorol a kongresszusra, hogy az vonja vissza azt a húsz évvel ezelőtti törvényt, amely megakadályozza, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) kutathassa a fegyveres erőszakot.

Az áldozatokra emlékeznek gyászolók a floridai Orlando belvárosában Forrás: MTI/EPA/John Taggart

"Évente mintegy 30 ezer férfit, nőt és gyereket ölnek meg iskolákban, mozikban, munkahelyeken, templomokban, televíziók élő adásaiban, a fegyveres erőszak közegészségügyi válságával néz szembe az ország" - írta közleményében Steven Stack, az AMA elnöke.

Várakozási időt javasolnak

Arra is felhívta a figyelmet, hogy noha egyetlen fejlett ország sem szenved el ilyen mértékű fegyveres erőszakot, a kongresszus mégis megakadályozza a kutatást, amely az ehhez kapcsolódó problémákat feltárná és meghatározná, hogy lehet csökkenteni a tűzfegyver okozta halálozások és sebesülések arányát. A tekintélyes orvosi szervezet régóta rendelkezik fegyverbiztonsági irányelvekkel, amelyek többek között várakozási időt írnának elő bármilyen fegyver megvásárlása előtt és minden vásárló hátterének ellenőrzését is bevezetnék.