Arcátlanul sok pénzt találtak a volt államtitkárnál

Őrizetbe vett volt államtitkár Argentínában
José López majdnem túlöltözte a kommandósokat
Vágólapra másolva!
Pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek Argentínában egy volt államtitkárt, aki zsákokban több mint 2 milliárd forint értékű készpénzt próbált elrejteni egy fővároshoz közeli kolostorban - közölték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

José López a Cristina Fernández de Kirchner vezette, tavaly decemberben leköszönt kormány tagja volt. A rendőrséget telefonon értesítette valaki - egyes hírek szerint az egyik apáca - kedd hajnalban arról, hogy egy férfi műanyagzsákokat dobál át a Buenos Aires nyugati szomszédságában lévő General Rodríguezben lévő kolostor falán. Néhány perccel később már nyakon is csípték a rendőrök a sisakot és golyóálló mellényt viselő Lópezt.

José López majdnem túlöltözte a kommandósokat Forrás: MTI/EPA/Telam

Négyféle valutát találtak

Cristian Ritondo, Buenos Aires tartomány biztonsági minisztere közölte, hogy a volt politikus fegyvert is tartott magánál az akciója közben, és megpróbált egy rendőrt lefizetni, de nem járt sikerrel. A nála lévő zsákokból négyféle valuta került elő, elsősorban dollár és euró, de volt benne jen és katari rijál is. Ritondo szavai szerint "arcátlanul sok pénzt találtak" a volt államtitkárnál. López védekezésül azt mondta, hogy a pénzt a kolostornak akarta adományozni. Az ott élő apácák azt mondták, hogy López és az előző kormány más tagjai is többször felkeresték a kolostort.

A kolostornak akarta adni a pénzt Forrás: MTI/AP/Buenos Aires tartomány biztonsági minisztériuma

Kulcspozícióban volt

López 12 éven át - a néhai Nestor Kirchner (2003-2007) és özvegye, Cristina Kirchner (2007-2015) elnöksége idején - volt a tervezési minisztérium második számú embere. Ebben a pozícióban kulcsszerepe volt a hatalmas építési beruházások kivitelezőinek kiválasztásában. Adóbevallása alapján vagyona 38 millió forint értékű.

Vádemelés

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a mostani leleplezéssel csak erősödik a korrupció gyanúja az egész volt vezetéssel szemben. Egy szövetségi bíró nemrégiben vádat emelt Cristina Kirchner ellen egy feltételezett jegybanki devizaspekuláció ügyében. Cristina Kirchner hivatali utóda, Mauricio Macri ígéretet tett arra, hogy felszámolja az országban a korrupciót.