44 orvos és egy miniszter ellen emeltek vádat Koszovóban

2016.06.15. 20:31

Vádat emelt a koszovói államügyészség egy miniszter, 44 orvos, valamint további 19 egészségügyi dolgozó ellen, mert kenőpénzt fogadtak el szívbeteg páciensek magánklinikára történő beutalásáárt. Ez az ország történetének legnagyobb vesztegetési ügye.

Az államügyészség közleménye szerint a vádlottak között van Ferid Agani egykori egészségügyi, jelenleg környezetvédelmi miniszter is. Őt hivatali visszaéléssel vádolják, amiért 4,5 millió eurós támogatást hagyott jóvá két érintett magánklinika számára, és ezzel jelentősen megkárosította az ország költségvetését.

A vádirat szerint az orvosok betegenként akár 500 eurót is kaptak a magánklinikáktól azért, hogy ott végezzenek rajtuk stentműtétet. Egyes érintett magánklinikáknak működési engedélyük sem volt. A betegek közül később többen is más klinikákra kerültek, ahol kiderült, nem is helyezték be nekik a koszorúér-szűkületeknél használatos, speciális, kisméretű fémhálót. A magánklinikai költségekkel a betegeket jelentős összegekkel károsították meg. Olyan eset is előfordult, hogy a beteg már halott volt az átirányítás pillanatában.

2011 és 2014 között két érintett klinikán mintegy 220 beteg halt meg, boncolást azonban egyik esetben sem végeztek. Koszovóban az élet számos területére jellemző a korrupció, az egészségügyben pedig kiemelten is jelen van, a kis balkáni ország egészségügyi rendszere az egyik legrosszabbnak számít Európában.