A mentőcsomag újabb részletét kapják meg a görögök

görög Euro
A photo taken on february 15, 2012 shows a person holding a 1 euro coin (R) and Greek 1 drachma coin in front of a Greek national flag. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
A mentőcsomag újabb, 7,5 milliárd eurós részletét szavazták meg az EU-s pénzügyminiszterek Görögországnak. Németország szerette volna, ha az IMF is beszáll hitelezőként, de a valutaalap szerint nem fenntartható a görög adósság rendezés.
Vágólapra másolva!

Görögországnak nyújtandó mentőcsomag újabb részletének folyósításáról egyeztek meg az eurócsoport pénzügyminiszterei - jelentette be Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa az eurózóna szakminisztereinek luxembourgi tanácskozását követően csütörtökön.

A mentőcsomag újabb részletét kaphatják meg a görögök Forrás: AFP/Philippe Huguen

Moscovici, azt mondta, hogy a döntéssel

Az összeg felszabadítását azzal a céllal hagyták jóvá, hogy a görög kormány két nagy összegű adósságcsomagot tudjon visszafizetni, egyet júniusban a Nemzetközi Valutalapnak (IMF), egy másikat júliusban az Európai Központi Banknak (EKB) - tette hozzá a biztos.

Az IMF nem száll be

Hónapokig tartó tárgyalások után Görögország és hitelezői május végén zárták le a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát, amivel megnyílt az út Görögország adósságszolgálatának enyhítése előtt.

Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei emellett

engedélyezték a következő hitelrészlet, 10,3 milliárd euró átutalását,

valamint arról egyeztek meg, hogy abból 7,5 milliárd eurót már június második felében felszabadítanak Görögország számára, azzal a feltétellel, hogy a görög parlament módosítja a nyugdíjakkal, a privatizációval és a nemfizető hitelekkel kapcsolatos, nemrégiben elfogadott törvényeket.

Az elkövetkező hónapokban utalják át az összeg fennmaradó részét, annak függvényében, hogy Görögország hogyan teljesíti az általa vállalt kötelezettségeket.

A csütörtöki tárgyaláson részt vett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is, aki az ülés után elmondta:

az IMF nem vesz részt görög mentőprogramban.

Kijelentette: a valutalap egyetlen eurót sem tesz a harmadik mentőcsomagba addig, amíg nem lát konkrét európai tervet a hatalmas görög adósságteher jelentős csökkentésére.

Nem tartják fenntarthatónak

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik mentőcsomagról az Európai Bizottság, az EKB és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel.

Az IMF, amely részt vett a csomag kidolgozásáról folyó tárgyalásokon és az első két nemzetközi hitelprogramban, korábban azon az állásponton volt, hogy az első felülvizsgálat lezárása után dönt részvételéről a harmadik mentőcsomagban.

Christine Lagarde: az IMF nem veszt részt a mentőcsomagban Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az euróövezeti hitelezők domináns szereplője, Németország a mentőcsomagba az IMF-et is szerette volna hitelezőként bevonni, de

a pénzintézet jelenlegi formájában nem tartotta fenntarthatónak a görög adósság törlesztését,

ezért csak annak átalakítása esetén hajlandó csatlakozni a hitelezők csoportjához.