A németországi törökök fele saríát szeretne

német muszlim
A Turkish woman checks out German and Turkish flags in a shop in the western German city of Duisburg on June 23, 2008. Many Turks living in Germany support not only the team of their home country, but also the German squad. Germany will play the Euro 2008 championship semi-final match against Turkey on June 25, 2008 in Basel. AFP PHOTO DDP / VOLKER HARTMANN
Vágólapra másolva!
Bár a németországi törökök 90 százaléka jól érzi magát választott hazájában, minden második jobban szeretne iszlám törvénykezést, és harmaduk szerint a vallásuk lenne a megoldás a társadalmi problémákra. 
Vágólapra másolva!

A Münsteri Egyetem átfogó felméréséből kiderül, hogy az országban élő török közösség meglehetősen konzervatív a vallás társadalmi szerepét illetően.

Németországban 2,7 millió török származású ember él, emlékeztetett a The Local. A felmérés 1201 ember megkérdezésével készült.

Török asszony vásárol Németországban Forrás: ddp images/AFP/Volker Hartmann

Mi a fontosabb

Az eredményből kiderül, hogy 47 százalékuk számára fontosabb az iszlám elveinek, mint a német törvényeknek a tiszteletben tartása. Az e véleményt vallók aránya azonban fokozatosan csökken az első generációs bevándorlóktól (57 százalék) a második és harmadik generációig (36 százalék).

A megkérdezettek harmada pedig egyenesen úgy véli, hogy a muszlimoknak vissza kellene térniük a Mohamed próféta korában létező társadalmi rendszerhez.

Minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy a Nyugat által az iszlámra jelentett veszély indokolja az erőszakot, 7 százalékuk pedig jogosnak tartja az erőszak alkalmazását az iszlám terjesztésének céljából.

A felmérés készítői a válaszok alapján úgy becsülik, hogy a megkérdezettek 13 százaléka tartozik a vallási fundamentalisták táborába.

Az első generációs bevándorlók tartják a legfontosabbnak a vallást Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

A jó hír

Az egyetem kutatóit azonban kellemes meglepetések is érték a válaszok elemzésekor – hangsúlyozta beszámolójában a Deutsche Welle.

A megkérdezettek 90 százaléka ugyanis jól érzi magát választott hazájában, 87 százalékuk állítja, hogy szoros a kapcsolata Németországgal. A véleményük sok esetben kedvezőbb az országról, mint a németeké, különösen mint az egykori NDK lakóié.

Az is igaz, hogy 54 százalékuk úgy érzi: bármennyire is igyekszik, nem fogadják be a német társadalomba.