Öt évet kapott az egykori auschwitzi lágerőr

Detmold, 2016. június 17. Reinhold Hanning, az egykori auschwitzi náci haláltábor őre perének ítélethirdetésén a detmoldi tartományi bíróságon 2016. június 17-én. A 94 éves vádlottat a bíróság bűnrészesnek találta 170 ezer ember meggyilkolásában, és öt év börtönre ítélte. (MTI/EPA/DPA pool/Bernd Thissen)
Vágólapra másolva!
Bűnrészesnek találta és öt év börtönbüntetésre ítélte pénteken a németországi Detmold tartományi bírósága az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor egyik utolsó, még élő hajdani őrét. A 94 éves Reinhold Hanning az ítélet szerint szerepet játszott 170 ezer ember legyilkolásában. Ő azt állította, hogy a foglyok elpusztításában nem vett részt, és igyekezett minél távolabb maradni a megszállt Lengyelországban, Birkenauban felállított megsemmisítő tábortól.
Vágólapra másolva!

Hanning a fegyveres SS tagja volt, harcolt Franciaországban és Ukrajnában, de megsebesült, és alkalmatlanná vált a frontszolgálatra. Ezután vezényelték Auschwitzba, ahol 1943 januárja és 1944 júniusa között az őrség tagja volt őrmesteri rangban. A háború után rövid időre a szövetségesek egyik fogolytáborába került, majd egyszerű állampolgárként újjárendezte az életét.

Reinhold Hanning, az egykori auschwitzi náci haláltábor őre perének ítélethirdetésén Forrás: MTI/EPA/DPA POOL/Bernd Thissen

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége emelt vádat ellene a detmoldi tartományi bíróságon.

A négy hónapig tartó per során megbánást tanúsított, és azt mondta, hogy szégyelli magát, mert látta "a rosszat", ami a szeme láttára történt, de nem tett semmit ellene. Azzal védekezett, hogy tettlegesen nem bántott senkit, és nem teljesített szolgálatot az úgynevezett rámpán sem, vagyis a tábor pályaudvarának peronján, ahol az SS emberei eldöntötték, hogy a marhavagonokban a lágerbe hurcolt foglyok közül ki kerül rögtön gázkamrába, és ki végez kényszermunkát.

Hanning a jogerős ítélet kihirdetéséig szabadlábon maradhat.