Bizalmas dokumentumban kérik Szíria bombázására Obamát

government Horizontal
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Ötvenegy amerikai külügyi tisztségviselő írta alá azt a bizalmas dokumentumot, amelyben tiltakozását fejezi ki az Obama-kormányzat Szíriával kapcsolatos politikája ellen - írta internetes oldalán a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A belső használatra szánt dokumentumban az aláírók arra szólították fel az elnököt, hogy haladéktalanul indítsa meg a damaszkuszi kormány elleni célzott légicsapásokat. Szerintük ugyanis

csakis Bassár el-Aszad szíriai államfő eltávolítása és új szíriai kormányzat felállítása hozhat változást a közel-keleti országban.

Az aláírók Szíriával és a térséggel foglalkozó külügyi tisztségviselők és tanácsadók, a The Wall Street Journal azonban nevüket nem közölte.

John Kirby külügyi szóvivő megerősítette a lap információit, de nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Mindössze annyit mondott: a külügyi vezetésnek van tudomása a tiltakozásról, de egyelőre tanulmányozza a szöveget.

Barack Obama Forrás: AFP/Jim Watson

Barack Obama elnök 2013 nyarán döntött úgy, hogy az amerikai légierő nem bombázza le a damaszkuszi infrastruktúrát, s azóta az amerikai kormány elutasít mindenfajta hasonló akciót a szír kormány és állásai ellen.

Ugyanakkor az Egyesült Államok irányította nemzetközi koalíciós erők 2014 óta folyamatosan támadják a levegőből az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai és iraki területeit. Közben csütörtökön este a Washington Examiner című, republikánusokhoz közelálló lap munkatársának a Pentagon egyik - neve elhallgatását kérő - tisztségviselője arról beszélt: a védelmi minisztériumban aggodalmat kelt, hogy orosz gépek Szíria déli vidékein hajottak végre légicsapásokat, állítólag az Iszlám Állam ellen küzdő, Nyugat-barátnak mondott lázadók ellen.