2019-ig biztos a gáz – módosították az orosz-magyar szerződést

MOL, földgáz, Kálló György elzár egy gázcsapot a MOL vecsési gáztelepén
Vágólapra másolva!
A Magyarország hosszú távú földgázellátásáról szóló megállapodás módosításáról írt alá szerződést pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Arról is megállapodott, magyar–orosz vállalati együttműködésben 700 vasúti kocsi készül az egyiptomi piacra.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, hogy a módosított földgázszállítási szerződés értelmében 2019-ig garantált Magyarország gázellátása Oroszország irányából. A tárgyalásokon Szijjártó Péter megerősítette, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének ügyében minden az elhatározott menetrend szerint halad. Szó esett arról is, hogy a Roszatom az MVM Magyar Villamos Műveket bevonja más, a világon jelenleg folyamatban lévő atomerőmű-építési beruházásaiba.

Szijjártó Péter Oroszország "északi fővárosában" Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszandr Novak energetikai miniszterrel és Szergej Kirijenkóval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt.

Magyarország is beszállt a versenybe

„A szankciós politika dacára az Európai Unió tagországai között éles verseny zajlik, hogy szorosabbra fűzzék az ipari és energetikai együttműködést Oroszországgal. Mi, magyarok is beneveztünk ebbe a versenybe" - nyilatkozta Szijjártó Péter.

Jól látszik, hogy Oroszország hosszú távon Európa első számú energiabeszállítója marad, hiszen a tavalyi eladásaikat 8 százalékkal növelték, az idei év első 5 hónapjában még 16 százalékkal, ami azt jelenti, hogy 2016 végére minden bizonnyal rekordot fognak dönteni - tette hozzá.

Paks: „minden menetrend szerint halad”

A Paksi Atomerőmű beruházásával kapcsolatban a miniszter tárgyalópartnereit arról tájékoztatta, hogy az Európai Bizottság eljárásai lezárultak, és hogy már csak a versenyjogi és a közbeszerzési aspektusok vizsgálata van folyamatban, normál eljárásrendben. Ezzel párhuzamosan zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a műszaki tervek készítése.

Paksi atomerőmű Forrás: Bielik István

"Tehát minden az elhatározott menetrend szerint halad és nincs semmi akadálya annak, hogy a terveknek megfelelően megkezdjük az atomerőmű építését, így a 2020-as évek közepére az új atomerőmű-blokkok is a magyar energiaellátás szolgálatába álljanak" - jelentette ki.

Ez azért rendkívül fontos, mert a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából az energiaárak alapvetően meghatározóak, az új paksi beruházással pedig Magyarország energiaellátása biztonságosabbá és olcsóbbá fog válni - fűzte hozzá.

A miniszter beszámolója szerint Szentpéterváron szó esett arról, hogy az MVM Magyar Villamos Műveket a Roszatom bevonja más, jelenleg folyamatban lévő atomerőmű-építési beruházásaiba is. Rámutatott, hogy jelenleg Oroszországon kívül a világon hat ilyen erőművet épít.

Vasúti kocsik Egyiptomnak

Manturov orosz ipari miniszterrel járműipari megállapodást írt alá Szijjártó, amelynek keretében az Eximbank finanszírozásával, magyar-orosz közös vállalati együttműködéssel készül 700 vasúti kocsi az egyiptomi államvasutak számára. A magyar tárcavezető szerint ez egy körülbelül 600-700 millió eurós, óriási lehetőség a magyar vasúti járműipar számára.

A versenyképesség legalább olyan fontos, mint fenntarthatóság

Alternatív energetika: közel van-e a szénhidrogének korszakának vége című panelbeszélgetésen Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a megújuló energiaforrások használata során, a környezeti fenntarthatóság mellett legalább olyan hangsúllyal kell figyelembe venni a versenyképességet is. Mint mondta, számításba kell venni azt, hogy milyen költségeket és kiadásokat jelent egy-egy ország számára azoknak a támogatásoknak az összege, amelyeket a megújuló energiaforrások használatához kell nyújtania. Világossá tette a magyar kormány álláspontját, amely szerint az Európai Unióban a nemzeti energiamixek összeállításának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és a magyar energiastratégia a jelenleginél nagyobb mértékben számol a nukleáris energia felhasználásával.