Előrehozott választások lesznek Horvátországban

Horizontal
Croatian President Kolinda Grabar Kitarovic (L) and Prime Minister designate Tihomir Oreskovic (R) arrive to a joint press conference on December 23, 2015 in Zagreb. A coalition of conservative parties put forward Wednesday a pharmaceutical business executive, Tihomir Oreskovic, as a candidate for prime minister to salve Croatia's political standoff since inconclusive elections last month. / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Nem hoztak eredményt a kormányalakítási tárgyalások, ezért a horvát államfő arra kérte a házelnököt, hogy mielőbb tűzze napirendre a parlament feloszlatását.
Vágólapra másolva!

Miután hivatalában fogadta a tavaly novemberi választásokon a parlamentbe bejutott pártok vezetőit Kolinda Grabar-Kitarovic államfő újságíróknak elmondta, hogy egyik párt sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges többséggel, és a képviselők több mint fele új választásokat akar, ezért nem tart újabb tárgyalási fordulót. Arra kérte Zeljo Reiner házelnököt, hogy mielőbb tűzze napirendre a parlament feloszlatását.

Kolinda Grabar Kitarovic horvát államfő és a megbuktatott miniszterelnök, Tihomir Oreskovic Forrás: AFP/Str

A horvát parlament csütörtökön túlnyomó többséggel megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől, ezzel automatikusan megbukott a kormány is.