Pszichiátriai kezelést kapott a brit képviselő gyilkosa

Jo Cox, Birstall, képviselő, brit, támadás
Birstall, 2016. június 16. Bűnügyi helyszínelő az észak-angliai Birstall településen 2016. június 16-án, miután fegyveres támadás érte Jo Cox brit parlamenti képviselőt a helyi könyvtár előtt. Az ellenzéki Munkáspárt 41 éves, alsóházi politikusát mentőhelikopterrel a közeli Leeds egyik kórházba szállították, aki időközben belehalt sérüléseibe. Az incidens után őrizetbe vettek egy 52 éves férfit. Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt. (MTI/EPA/Jon Super)
Vágólapra másolva!
Régóta pszichés problémái vannak az észak-angliai választókörzetében meggyilkolt Jo Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőnő feltételezett támadójának - erről az őrizetben lévő 52 éves gyanúsított, Thomas Mair fivére beszélt csütörtök este a The Daily Telegraph című lapnak.
Vágólapra másolva!

Scott Mair úgy fogalmazott, nehezen fogadja el, ami történt. Beszélt arról, hogy testvére mentális betegségben szenvedett, de kapott kezelést.

- mondta arra utalva, hogy a hatóságok vizsgálják, volt-e politikai indíttatása a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló népszavazás előtt egy héttel elkövetett csütörtöki merényletnek.

Bűnügyi helyszínelő az észak-angliai Birstall településen Forrás: MTI/EPA/Jon Super

A The Southern Poverty Law Centre amerikai jogvédő központ a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva viszont azt közölte, hogy Thomas Mair évtizedekig "elkötelezett támogatója" volt az egykor vezető amerikai neonáci szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak.

A civilszervezet szerint Thomas Mair legalább 620 dollárért vásárolt kiadványokat az NA-től. A The Southern Poverty Law Centre a honlapján közzétett két számlamásolatot, amelyek Thomas Mair magazinrendeléseit rögzítették egy nyugat-yorkshire-i címről.

A férfi megrendelései között volt egy kézikönyv is, amely

útmutatással szolgál ahhoz, hogyan lehet hétköznapi anyagokból kézifegyvert készíteni.

Mair az elsődleges információk szerint egy régi típusúnak vagy házilagos készítésűnek tűnő fegyverrel három lövést adott le a 41 éves képviselőnőre, a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagjára, akit késsel is megsebesített.

A gyilkosság egyik szemtanúja a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy az elkövető többször is a "put Britain first" (Nagy-Britannia az első) mondatot kiabálta a támadás alatt. Britain First a neve az egyik szélsőjobboldali, bevándorlásellenes tömörülésnek. A szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy sohasem buzdítana ilyen cselekedetre.

Forrás: MTI/EPA/Jon Super

A The Daily Telegraph egyébiránt úgy értesült, hogy Thomas Mair előfizetője volt az S.A. Patriot nevű dél-afrikai magazinnak, amelyet egy apartheidpárti, a multikulturalizmust ellenző csoport ad ki.

Nagy-Britanniában a támadás híre hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek. Az incidensben megsérült egy 77 esztendős férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.