Újabb miniszter bukott Brazíliában

Vágólapra másolva!
Távozik posztjáról a turizmusért felelős brazil miniszter miután korrupció gyanújába keveredett.
Vágólapra másolva!

Henrique Alves, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) egyik legtapasztaltabb politikusának lemondását elfogadta Michel Temer, a dél-amerikai ország jelenlegi ügyvivő elnöke.

Ezt megelőzően Romero Juca tervezésügyi miniszter és Fabiano Silveira, a korrupció elleni harcért felelős brazil miniszter távozott a kormányból, hasonló okok miatt.

Korábban Temer kijelentette, hogy

le kell mondania a kabinet bármelyik tagjának, ha a korrupciós vizsgálatok során gyanúba kerül.

Sergio Machado, a Transpetro állami olajvállalat egykori elnöke vallomásában azt állította, hogy 435 ezer dollár kenőpénzt adott Alvesnek. A pénzt hivatalos kampányadománynak álcázták, de valójában az törvénytelen ügyletekből, a Petrobras megvesztegetési hálózatából származott.

Machado állítása gyanúba keverte a PMDB egész vezérkarát, magát Michel Temer ügyvivő elnököt is.

Az idei nyári olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányait.

Az államfői teendőket ideiglenesen Temer vette át, aki a centrista Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja áll.