Ban Kimun ENSZ-főtitkár szerint egész Európának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a migrációs válság kezelésében. A görög miniszterelnök reméli: az EU–Törökország-megállapodás sikeres lesz.

Görögország a gazdasági nehézségei ellenére, figyelemre méltó szolidaritást és együttérzést tanúsított a háború elől menekülő százezrek iránt - mondta Ban Kimun szombaton Athénban, mielőtt Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnökkel Leszbosz szigetére utazott. Hozzátette, hogy Görögországot nem szabad magára hagyni a feladattal, amellyel egyedül nem képes megbirkózni. Az ENSZ-főtitkár szerint egész Európának, sőt az egész világnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia a migrációs válságban.

Ban Ki MunForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Jaber Abdulkhaleg

Aléxisz Cíprasz szerint országa nagy terhet vett a nyakába. A görög kormányfő jelképesen egy mentőmellényt adott át Ban Kimunnak, azok közül, amiket a hatóságok tavaly év eleje óta a görög partoknál begyűjtöttek. Ciprasz azt mondta: Reméli, hogy az EU–Törökország-megállapodást tiszteletben tartják majd, így a migránsoknak és a menekülteknek nem lesz szükségük az életmentő eszközre.

A görög szigetekre tavaly csaknem egymillióan érkeztek Törökországból, hogy az Európai Unióban keressenek menedéket. A menekültáradatnak az vetett véget, hogy a balkáni útvonal országai egymás után zárták le határukat az érkezők előtt, majd az Európai Unió megállapodott Törökországgal a helyzet kezeléséről és a jogosulatlan vagy elutasított menedékkérők visszaküldéséről. A görög szigeteken jelenleg mintegy 8400, a szárazföldön további 48 ezer migráns van. Többségük jelezte, hogy menedéket kér Görögországban, ami viszont megbénította a görög menekültügyi rendszert. Leszboszon, ahova Ban Kimun ellátogat, jelenleg mintegy 3400 menedékkérő vesztegel.