Három feltételezett terroristát tartóztattak le Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Három személyt helyeztek előzetes letartóztatásba abból a tizenkettőből, akit pénteken és szombaton vettek őrizetbe Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő - jelentette be a szövetségi ügyészség.
Vágólapra másolva!

A holland nyelvű belga köztévé, a VTM beszámolója szerint az őrizetbe vett emberek Brüsszelben akartak újabb terrortámadást végrehajtani, az egyik olyan helyszínen, ahol sokan nézik a belga válogatott mérkőzését kivetítőkön. Estére három személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, vádemelést kezdeményeztek ellenük "terrorcselekmény elkövetésének kísérlete" miatt. A többi kilencet szabadon engedték.

A belga csapat szombat délután Írországgal játszott.

Charles Michel miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért, de - mint mondta - nem változtatnak a terrorkészültség szintjén. Hozzátette, hogy a labdarúgó Eb-vel kapcsolatos rendezvények a terveknek megfelelően folytatódnak.

- mondta sajtóértekezletén Michel.

"Rendkívül éberek vagyunk, óráról órára figyelemmel követjük a helyzetet, s továbbra is eltökélten küzdeni fogunk a szélsőségek, a radikalizáció és a terrorizmus ellen" - mondta éppen három hónappal a belga főváros nemzetközi repülőterén és metrójában elkövetett véres merényletek után.

Jan Jambon belügyminiszter megerősítette, hogy továbbra is a 3-as készültségi fokozatot tartják fenn, ami a négy fokozatú skálának alulról a második szintje. "Múlt éjjel nagyon sikeres akciót hajtottunk végre" - tette hozzá.

A belga ügyészség közleménye szerint országszerte mintegy negyven házkutatást hajtottak végre, negyven embert vittek be kihallgatásra, közülük tizenkettőt őrizetbe is vettek. Az őrizetbe vételek során semmilyen incidens nem történt,

fegyvert vagy robbanószert nem találtak.

franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság miatt Európa-szerte készültségben vannak a hatóságok, mert a tömegrendezvények kecsegtető célpontot jelenthetnek a terroristák számára.

avaly novemberben terroristák 130 embert öltek meg Párizsban, márciusban pedig a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a metró Maelbeek állomásán robbantották fel magukat öngyilkos merénylők, 32 ember életét kioltva. A hatóságok szerint az elkövetők kapcsolatba hozhatóak egymással, a párizsi merénylők közül többen rendelkeztek belga állampolgársággal, és éltek is Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.