Páros lábbal szállt a NATO-ba a német külügyminiszter

diplomacy Horizontal
(FILES) This file photo taken on June 01, 2016 shows German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier addressing a press conference on June 1, 2016 in Berlin. In an interview, that is to appear on June 19, 2016 in the Bild daily, Steinmeier criticizes the NATO policy towards Russia. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Háborús uszítónak nevezte a német külügyminiszter a NATO-t. Berlint a szövetség lengyelországi és baltikumi hadgyakorlatai zavarják. Merkelék inkább a párbeszéd és nem az erődemonstráció hívei.
Vágólapra másolva!

Kemény szavakkal ment neki a NATO-nak a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier háborús uszítással vádolta a katonai szövetséget, amelynek Németország maga is tagja.

Steinmeier nem finomkodott Forrás: AFP/John Macdougall

Berlinben azt kifogásolják, hogy a NATO május vége óta hadgyakorlatokat tart a kelet-európai tagállamaiban, amelyeket Oroszország érthetően kritikusan figyel, márpedig, mondta Steinmeier a Bild am Sonntagnak adott interjújában,

gyakorlatozás helyett párbeszédre és együttműködésre kellene törekedni Moszkvával.

Azt is jelezte: nem kéne tovább élezni a helyzetet „kardcsörtetéssel és uszítással”.

Ennyi katona rég volt itt

A NATO az elmúlt hetekben két jelentős gyakorlatot tart(ott). Június 6-án az elmúlt évtizedek legjelentősebb kelet-európai manővere kezdődött Lengyelországban; a tíznapos Anakonda 16 fedőnevű hadgyakorlaton összesen 31 ezer – köztük 14 ezer amerikai és 12 ezer lengyel – katona vett részt.

Ejtőernyős gyakorlat Lengyelországban, az Anakonda 16-on Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Ezzel párhuzamosan tart június 21-ig a Saber Strike (Kardcsapás): a három balti országban zajló műveletekben 12 NATO-tagállam, illetve Finnország mintegy 10 ezer katonája vesz részt. Az amerikai jelenlét itt is jelentős: Washington egy B-52-es nehézbombázót, A-10-es csatagépeket és Apache helikoptereket is küldött a térségbe.

B-52-essel felvezetett többnemzeti vadászgépkötelék a Balti-tenger felett Forrás: Defense.gov

A gyakorlatok legfőbb célja, hogy a szövetség demonstrálja:

képes gyorsan és célzottan, több nemzet haderejének összefogásával cselekedni,

akár az elmúlt években megtapasztalt orosz kihívásokkal – például a Krím annektálása alatt csúcsra járatott hibrid hadviseléssel – szemben is. Az Anakonda 16 és a Saber Strike egyes mozzanatait Oroszországtól – az észt–orosz határtól és Kalinyingrádtól – alig 20 kilométerre bonyolították.