Lehet, hogy hiába találták meg a feketedobozt

2016.06.18. 06:32

Rendkívüli mértékben megrongálódott a májusban lezuhant egyiptomi személyszállító repülőgép második feketedoboza, amelyet pénteken hoztak fel a tengerfenékről, és ezért nem várható gyors eredmény a történtek kiderítésére - közölte egy egyiptomi tisztviselő.

A nyilatkozó, aki neve elhallgatását kérte, mert nincs felhatalmazása tájékoztatni a sajtót, azt nem közölte, hogy mennyi ideig tarthat a berendezés javítása, de mint mondta, ha azt Egyiptomban nem lehet rendbe hozni, akkor a feketedobozt elküldik külföldre.

A gépről származó tárgyakForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Egyptian Armed Forces / Handout

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsai háromezer méteres mélységben vannak. A két feketedoboz, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket, valamint a fedélzeti műszerek értékeit rögzítő berendezés adatainak kinyerése és "összeillesztése" létfontosságú a gép utolsó perceiben történtek kiderítésére.

Merénylet vagy műszaki hiba?

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a Airbus A320-as katasztrófáját, egyetlenegy fegyveres csoport sem jelentkezett, hogy elkövetője lett volna egy, a gép elleni merényletnek. Hani Galál, egyiptomi légügyi szakértő, aki ugyan nem vesz részt a szerencsétlenség okainak feltárásában, de korábban hasonlóban már igen, azt mondta, hogy rengeteg információhoz juthatnak a berendezésekből, amelyek segítséget nyújthatnak egyes feltevések kizárására, míg erősítve másokat.

66-an voltak a fedélzetenForrás: AFP/Andras Soos

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy terrorizmus lehet a történtek valószínű oka. Inkább az, mint a berendezések meghibásodása vagy más katasztrofális esemény. Az egyiptomi vizsgálóbizottság egy pénteki közleményében azt írta, hogy a berendezések vizsgálata hetekig is eltarthat.

Évekig tarthat

Sákír Kelada, az EgyptAir tisztviselője hangoztatta, ugyan komoly eredményt jelent a feketedobozok megtalálása, de most időre és türelemre van szükség elemzésükhöz. Hani Galál arra figyelmeztetett, addig sem szabad találgatásokba bocsátkozni, a közvélemény se várja azt a vizsgáló biztosoktól, hogy "már holnap megtalálják" a választ. Több esetben akár két évig is eltartott, amíg fény derült a történtekre - hangsúlyozta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK