Lehet, hogy hiába találták meg a feketedobozt

Roncsdarabokat találtak az EgyptAir lezuhant gépéből
ALEXANDRIA, EGYPT - MAY 21: Some of the passengers' belongings and parts of the wreck of EgyptAir flight MS804 are seen as more wreckage found north of Alexandria, in Egypt on May 21, 2016. EgyptAir flight MS804 crashed with 56 passengers and 10 crew on board on May 19. Egyptian Armed Forces / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Rendkívüli mértékben megrongálódott a májusban lezuhant egyiptomi személyszállító repülőgép második feketedoboza, amelyet pénteken hoztak fel a tengerfenékről, és ezért nem várható gyors eredmény a történtek kiderítésére - közölte egy egyiptomi tisztviselő.
Vágólapra másolva!

A nyilatkozó, aki neve elhallgatását kérte, mert nincs felhatalmazása tájékoztatni a sajtót, azt nem közölte, hogy mennyi ideig tarthat a berendezés javítása, de mint mondta, ha azt Egyiptomban nem lehet rendbe hozni, akkor a feketedobozt elküldik külföldre.

A gépről származó tárgyak Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Egyptian Armed Forces / Handout

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsai háromezer méteres mélységben vannak. A két feketedoboz, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket, valamint a fedélzeti műszerek értékeit rögzítő berendezés adatainak kinyerése és "összeillesztése" létfontosságú a gép utolsó perceiben történtek kiderítésére.

Merénylet vagy műszaki hiba?

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a Airbus A320-as katasztrófáját, egyetlenegy fegyveres csoport sem jelentkezett, hogy elkövetője lett volna egy, a gép elleni merényletnek. Hani Galál, egyiptomi légügyi szakértő, aki ugyan nem vesz részt a szerencsétlenség okainak feltárásában, de korábban hasonlóban már igen, azt mondta, hogy rengeteg információhoz juthatnak a berendezésekből, amelyek segítséget nyújthatnak egyes feltevések kizárására, míg erősítve másokat.

66-an voltak a fedélzeten Forrás: AFP/Andras Soos

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy terrorizmus lehet a történtek valószínű oka. Inkább az, mint a berendezések meghibásodása vagy más katasztrofális esemény. Az egyiptomi vizsgálóbizottság egy pénteki közleményében azt írta, hogy a berendezések vizsgálata hetekig is eltarthat.

Évekig tarthat

Sákír Kelada, az EgyptAir tisztviselője hangoztatta, ugyan komoly eredményt jelent a feketedobozok megtalálása, de most időre és türelemre van szükség elemzésükhöz. Hani Galál arra figyelmeztetett, addig sem szabad találgatásokba bocsátkozni, a közvélemény se várja azt a vizsgáló biztosoktól, hogy "már holnap megtalálják" a választ. Több esetben akár két évig is eltartott, amíg fény derült a történtekre - hangsúlyozta a szakértő.