Vádat emeltek Jo Cox feltételezett gyilkosa ellen

UK 2016 June London England United Kingdom Flowers Jo Cox Labour Party MP Jo Cox opposition lawmaker SQUARE FORMAT LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 17:  Flowers and candles left outside Britain's House of Parliament for Jo Cox, the Labour Party lawmaker who
Jo Cox-ra emlékező mécsesek és virágok a parlamentnél
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek szombat hajnalban Tom Mair ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy csütörtökön több lövéssel, majd késszúrással halálosan megsebesítette Jo Cox brit munkáspárti képviselőnőt - jelentette be a rendőrség. A férfi minden valószínűség szerint magányos elkövető, nincs tettestársa - közölték. A bíróságon emlékezeteset alakított.
Vágólapra másolva!

Mair saját választókerületében ölte meg a 41 éves, kétgyermekes Coxot. Amikor a képviselőnő kiszállt autójából, támadója vadászkéssel többször megszúrta, egy régi vagy házi készítésű pisztollyal többször rálőtt, majd megrugdosta földön fekvő áldozatát. Szemtanúk szerint a támadás során a férfi azt kiáltotta, hogy Britain first, vagyis Nagy-Britannia a legelső, az ilyen nevű brit szélsőjobboldali csoport azonban elhatárolódott tőle.

Már bíróság előtt

A rendőrség tudatta: gyilkossággal, súlyos testi sértéssel, tiltott fegyverbirtoklással vádolták meg a merénylőt, akit szombaton délelőtt már bíróság elé is állítottak. A tárgyalóterembe lépve a neve helyett annyi kiabált:

Halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának

tudósít a BBC.

"Jelenlegi információink szerint elszigetelt, de célzott támadás érte Jót. Nincs arra utaló jel, hogy más is érintett lett volna a támadásban. Mindazonáltal azt is ki kell deríteni, hogy miként jutott a gyanúsított törvényellenesen lőfegyverhez" - közölte Nick Wallen rendőr-főfelügyelő. A hatóság azt is elmondta: vizsgálják, hogy a gyanúsítottnak van-e kapcsolata szélsőjobboldali szervezetekkel, valamint azt, hogy korábban kezelték-e mentális problémával.

Jo Coxra emlékező mécsesek és virágok a parlamentnél Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Michael Sercan Daventry

Amerikai neonácikat támogatott

A Southern Poverty Law Center amerikai civil szervezet úgy nyilatkozott, hogy Mair "az elmúlt évtizedek legveszélyesebb erőszakos, amerikai neonáci csoportosulásának", a szélsőjobboldali National Alliance-nak a támogatója volt. A központ több nyugtát is közzétett, amelyek szerint Mair 1999 és 2003 között több könyvet vásárolt a National Alliance-tól, köztük a Lőpor és robbanószerek vegytana és a Rögtönzött lőszerek kézikönyve címűt is. A nyugtákon Mair lakcíme áll. Emellett "egyik első előfizetője és támogatója volt" egy apartheidpárti, a feketék elkülönítését támogató dél-afrikai kiadványnak is.

A férfit szomszédai visszahúzódó kertészként írták le.

Testvére szerint voltak mentális problémái, de korábban nem volt erőszakos. "Amikor megláttam a tévében a fényképét, hogy ő a gyanúsított, azt mondtuk a feleségemmel, hogy ez felfoghatatlan. Itt a helyiek közül, akiket ismerek, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudom képzelni" - mondta David Hallas, Mair egyik szomszédja.

A maradás híve volt

Jo Cox meggyilkolása megdöbbentette az Egyesült Királyságot, ahol jövő csütörtökön tartanak népszavazást az ország európai uniós tagságáról. A munkáspárti politikus a bennmaradás elkötelezett híve volt. Cox meggyilkolása miatt mind a bennmaradást, mind a kilépést támogató tábor felfüggesztette kampányát. David Cameron, az ország konzervatív miniszterelnöke pedig bejelentette: a brit parlament alsóháza hétfőn rendkívüli ülésen emlékezik meg az ellenzéki, munkáspárti Jo Coxról, aki korábban segélyszervezeteknek dolgozott.