Könnygázzal akadályozta meg a melegfelvonulást a török rendőrség

2016.06.19. 22:33

Feloszlatta a rendőrség vasárnap Isztambul belvárosában a betiltott melegfelvonulásra készülők egy csoportját - jelentette a Bianet című internetes híroldal.

A menetet egymás után hetedik évben tartották volna meg, de a város polgármestere biztonsági okokra hivatkozva betiltotta. Egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a mostani és a leszbikusok egy hét múlva tervezett rendezvényének megakadályozására.

Gumilövedékkel és könnygázzal oszlatnak fel egy melegfelvonulást török rohamrendőrök IsztambulbanForrás: MTI/EPA/Cem Turkel

A rendőrség nagy erőkkel, mintegy 300 rohamfelszerelésbe bújtatott emberrel vonult ki az Istiklal úthoz, a város egyik kereskedelmi ütőeréhez, ahol az LGBT-közösség tagjai gyülekeztek.

A menet nem indulhatott el,

mert a rendőrök lezárták a területet, és időnként könnygázt is bevetve szétoszlatták a több tucatnyi résztvevőt.

A mintegy órányi próbálkozás során erőszakos összecsapás nem alakult ki. A rendőrség letartóztatott 11 embert, egy csoport tagjait, akik iszlamista jelképeket mutogatva ellenséges szándékkal közeledtek a melegekhez.

Szivárványszínű zászlót égetnek a melegfelvonulás ellenzői IsztambulbanForrás: MTI/EPA/Cem Turkel

Törökországban a XIX. század közepe óta nem büntetik a homoszexualitást. 2014-ben mintegy 15 ezren vettek részt a menetben, amelyet tavaly viszont első alkalommal betiltottak.