A fegyvervásárlási tilalomról nem tárgyalnak az amerikai főbírák

fegyver, fegyvertartás Amerikában, fegyverviselés, Cindy Sparr dobozba tesz egy AK-47- es típusú gépkarabélyt egy illionisi fegyverboltban
Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelső bíróság elutasította, hogy felülvizsgálja két szövetségi állam fegyvervásárlási tilalmát. Az orlandói tömegmészárlás után nyújtottak be kérelmet a New York államban és Connecticutban érvényben lévő tilalom feloldására.
Vágólapra másolva!

A két keleti parti szövetségi államban, New Yorkban és Connecticutban az Egyesült Államok legszigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényei vannak érvényben, és 2012 óta tiltott a támadófegyverek forgalmazása. A tilalom felülvizsgálati kérelmét a szabad fegyvervásárlás és -tartás hívei nyújtották be a múlt héten, arra hivatkozva, hogy a tilalom sérti az alkotmányt. A szövetségi legfelső bíróság - amely az Egyesült Államokban alkotmánybíróságként működik -, azonban hétfőn délelőtt nyilvánosságra hozta döntését, miszerint nem hajlandó foglalkozni a kérelemmel.

Nem szállnak be a fegyvertartási vitába

Az első kommentárok - például az amerikai közszolgálati rádióban, vagy a The Washington Post című lap internetes kiadásában - arra hívják fel a figyelmet, hogy a legfelső bíróság indoklás nélküli döntése jelzi, hogy a taláros testület nem kíván részt venni a fegyvervásárlás és -használat miatti megélénkült országos vitában.

Egy AK-47- es típusú gépkarabély egy illionisi fegyverboltban Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

A hírt közlő Fox televízió azonban kommentárjában hozzátette: a tilalom érvényben hagyása összhangban van azzal az állásponttal, amelyet az orlandói merénylet óta a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump is hangoztat, s amelynek ügyben tárgyalásokat kezdeményezett a befolyásos Nemzeti Lőfegyver Szövetséggel (NRA) is.

Egy iskolai mészárlás után szavazták meg a helyi tilalmat

A két szövetségi államban egyébként 2014-ben, azt követően szavazta meg a helyi törvényhozás a szigorítást, hogy 2012-ben a connecticuti Newtown egyik általános iskolájában tömegmészárlást követtek el, amelyben húsz kisdiák és hat tanár veszítette életét.

Sandy Hook Általános Iskola, iskolai lövöldözés, Newtown, Az intézmény látogatóit köszöntő tábla a helyszín közelében Forrás: MTI/EPA/Jeff Spooner

Tavaly decemberben a legfelső bíróság egy hasonló felülvizsgálati kérelemben - amelyet egy illinoisi városban érvényben lévő fegyverhasználati rendelkezés megsemmisítésére nyújtottak be - ugyanígy határozott, noha akkor közleményben tudatta, hogy nem ért egyet az alsóbb fokú bíróság döntésével.