Először lett nő Róma főpolgármestere

Vágólapra másolva!
Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom jelöltje elsöprő győzelmet aratott. Megfigyelők szerint a korrupció, a hivatali visszaélések és az adócsalások elleni keményebb fellépésről szóló üzenet sok szavazónál célba talált.
Vágólapra másolva!

Virginia Raggi a szavazatok 67 százalékával lett Róma első női főpolgármestere a vasárnapi helyhatósági választás második fordulójának eredménye szerint. Vetélytársa, a kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt politikusa, Roberto Giachetti a római voksok 33 százalékát szerezte meg.

„Egy új időszak kezdődik velünk” - mondta a 37 éves ügyvédnő, aki mindössze öt éve politizál aktívan. „Azon fogunk dolgozni, hogy a törvényesség és az átláthatóság visszatérjen a város intézményeibe.”

A mozgalomból párttá alakult, a hagyományos pártpolitikát elutasító, euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S) meglepetésszerű győzelmet aratott Torinóban is, ahol az öt éve hivatalban lévő demokrata Piero Fassino az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval szemben maradt alul. Appendino a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

Megfigyelők szerint az M5S-nek az egyebek közt

a korrupció, a hivatali visszaélések és az adócsalások elleni keményebb fellépésről szóló üzenete sok szavazónál célba talált.

Olaszországban százhuszonhat településen tartottak második fordulót vasárnap, ott, ahol június 5-én egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, így a legnagyobb városokban, Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban is.