Hat boszniai szerb férfit fogtak el kedden Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején háborús bűnöket követtek el. Azzal gyanúsítják őket, hogy 27 muszlim bosnyákot gyilkoltak meg.

A boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) tájékoztatása szerint az egykori boszniai szerb katonák 1992 és 1993 során részt vettek a boszniai muszlim lakosság kínzásában, elűzésében és megölésében. A gyanú szerint a hat férfi legalább 27 áldozatot megkínzott, majd megásatta velük saját sírjukat. Végül oda is temették őket a gyilkosságok után.

A háború után a gyanúsítottak a bizonyítékok megsemmisítése érdekében állítólag

kiásták, és egy közeli folyóba dobták a maradványokat.

A sírban így csak hat testet találtak.

A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja.

A bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség májusban közölte, hogy 13 éves fennállása alatt háborús ügyekben 605 ember ellen emelt vádat, akiket

összesen 2087 évre ítéltek el.

Ilyen nagy számú vádemelésre és ítéletszámra a világon korábban csak két esetben, a második világháború után, a nürnbergi és a tokiói per esetében volt példa.