Orlandói mészárlás: cenzúrázott az FBI

2016.06.21. 05:23

Republikánus nyomásra az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda megváltoztatta korábbi döntését, és teljes egészében nyilvánosságra hozta az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének a rendőrséggel és az FBI embereivel folytatott telefonbeszélgetéseinek a szövegét. 

A hétfő reggel még szerkesztett formában és csak részlegesen publikált dokumentumok között nem volt nyoma annak a korábbi értesülésnek, hogy a merénylő, Omar Mateen felesküdött az Iszlám Állam vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira.

A „hiányos változatot” a kormányzat és az FBI illetékesei azzal indokolták, hogy nem akartak publicitást adni a terrorszervezetek propagandájának. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke azonban ezt elfogadhatatlan cenzúrának, felháborítóan nevetségesnek minősítette, és egyenesen Barack Obama elnököt okolta a döntésért. 

Korábbi felesége szerint meghasonlott őrült volt az orlandói merénylőForrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elhárította a felelősséget, mondván, hogy az elnöknek semmi köze nincs a telefonbeszélgetések leirataihoz. Ez a minisztérium és az FBI döntése volt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK