Egyetlen hét alatt 30 ezernél is több AR–15-ös félautomata fegyvert adott el egy internetes áruház az Egyesült Államokban; ez hasonló ahhoz, amilyet Orlandóban és a Sandy Hook-i általános iskolai mészárlásnál használt az elkövető.

Iszonyúan népszerű lett a vevők körében az AR–15-ös az orlandói Pulse klubban elkövetett tömeggyilkosság után – ezt a Hunter’s Warehouse példája is igazolja.

Ez a fegyver a hadseregben használt M–16-os civil „párja”, és nagyon hasonlít ahhoz a fegyverhez, amelyet Orlandóban, a Sandy Hook-i általános iskolánál és San Bernardinóban használtak a gyilkosok.

Félautomaták egy fegyverboltbanForrás: AFP/Cengiz Yar, Jr.

Az internetes fegyverbolt tulajdonosa szerint azonban nem a gyilkosságok növelik meg az érdeklődést a vásárlók körében, hanem az, ha a kormányzat fontolgatni kezdi valamelyik fegyverfajta betiltását.

„Ha az emberek elveszítik a jogot arra, hogy egy bizonyos fegyvert megvegyenek, akkor azonnal akarnak egyet belőle” – mondta a Fox Businessnek.

Mihelyt elkezdenek tiltásról beszélni, az amerikaiak megrohanják a boltokatForrás: AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

Egyszer már betiltották

Az R–15-öshöz hasonló félautomatákat egyébként 1994-ben betiltották az Egyesült Államokban, emlékeztetett a brit Independent, de 2004-ben lejárt a törvény hatálya, és a Kongresszus nem újította meg azt.

Egy texasi fegyvertulajdonos meg is magyarázta, miért népszerű az R–15-ös. „Olyan, mint egy hatalmas legós doboz felnőtteknek” – írta a Vox oldalán. Egy abszolút amatőr is összeállíthat belőle a különböző alkatrészek segítségével a sporttól a vadászaton keresztül az erő alkalmazásáig szinte mindenre alkalmas fegyvert.

A szigorításról pedig megint csak beszéltek, hiszen a szenátus az orlandói mészárlás után sem fogadta el azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna a potenciális vásárlók szigorúbb ellenőrzését, illetve megtiltotta volna a fegyvervásárlást azok számára, akik szerepelnek az FBI terrorizmussal kapcsolatos megfigyelési listáján.

A springville-i Willy Ludlowis árul AR-15-ösöketForrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey