Észak-Korea: két óra alatt két rakéta

Vágólapra másolva!
Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt Phenjan, az egyik kísérlet biztosan kudarc volt.
Vágólapra másolva!

Alig két órával az első sikertelen kísérlet után kilőtt egy második, feltehetően szintén Muszudan típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát Phenjan. A második rakéta - a dél-koreai hadsereg szerint - mintegy 400 kilométert repült. Ha így van, akkor ez a teszt sikeresnek mondható.

Az első rakétatesztet szerda kora reggel, helyi idő szerint hajnali hat körül hajtották végre az észak-koreai Vonszan város közelében. A dél-koreai vezérkar és az Egyesült Államok hadserege is úgy véli, hogy a kilövés sikertelen volt, a rakéta 150 kilométert repült, majd a Japán-tengerbe zuhant.

A második rakétát két órával később lőtték ki. A dél-koreai hadsereg nem erősítette meg, hogy ez a teszt sikeres volt, de

általában sikeresnek minősítenek egy kilövést, ha a rakéta legalább 300 kilométert repül. Ez a rakéta mintegy 400 kilométert repült,

mielőtt a Japán-tengerbe zuhant. Az Egyesült Államok és Phenjan is egyelőre értékeli a második kilövés eredményét. A dél-koreai elnöki biztonsági tanácskozást hívott össze, Japán pedig elítélte a tesztet, mellyel Phenjan ismét megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Szakértők szerint

Phenjannak 20-30 Muszudan rakétája lehet,

de még nem tudott sikeres kísérletet végrehajtani ezzel a típussal. Az idén eddig áprilisban háromszor, májusban egyszer, júniusban pedig kétszer próbálták meg a kilövést. Szokatlan, hogy rakétakísérletek ilyen gyorsan kövessék egymást.