A politika áll a fegyverszigorítás útjában, nem az amerikaiak

9 mm-es pisztoly
Julio Caroni, manager of the weapons store in Buenos Aires, Argentina, shows a pistol 9mm, 24 January 2002. Since the recent disturbances and initiated sackings beginning 19 December because of the economic crisis, many individuals have bought guns for their own security. AFP PHOTO/Ali BURAFI / AFP / ALI BURAFI
Vágólapra másolva!
A hagyományok és a politikai erőviszonyok miatt megváltoztathatatlannak tűnik az Egyesült Államok fegyvertartási törvénye. A közvélemény egyre inkább a szigorítások felé hajlik, de a fegyverlobbi és a politika miatt nem valószínű, hogy változások lesznek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a fegyvertartás évszázados jogát az alkotmány első tíz kiegészítésének egyike rögzíti, így az „szent dolognak számít”, a módosításhoz minősített többségre volna szükség, amivel egyik párt sem rendelkezik a szenátusban; ez a legfőbb akadálya jelenleg bármiféle változtatásnak, mondta a közmédia műsorában Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A fegyverlobbi sakkban tartja a politikát

Hozzátette: jelentős anyagi erőforrásokkal és komoly beágyazottsággal rendelkezik a fegyverlobbi, amely képes befolyásolni akár a választás eredményét is olyan államokban, ahol szoros a demokrata és a republikánus jelölt közötti verseny.

Az emberek szigorítanának

Hangsúlyozta azt is: az Egyesült Államokban nem szigorúan pártállás szerint különülnek el a fegyvertartással kapcsolatos álláspontok. Ugrósdy Márton megjegyezte: a közvélemény inkább arra hajlik, hogy legyenek szigorítások, például a terrorizmussal kapcsolatba hozott emberek, az értelmi sérültek ne szerezhessenek fegyvert, de a politika és a fegyverlobbi „nem megy ez után”.