Több tízezer tiltakozó Párizs utcáin

Párizs, 2016. június 23. A tervezett francia munkajogi reform ellen tiltakoznak tüntetők Párizsban 2016. június 23-án. A szakszervezetek ezúttal rövid felvonulást tartanak a Bastille tér körül, míg korábban a hasonló tiltakozások többször a radikális tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásába torkollottak. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Vágólapra másolva!
Több tízezren vonultak csütörtökön Párizs utcáira a tervezett munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul; a késő délutánig békésen zajló rendezvényt megelőzően a francia rendőrség 85 embert előállított.
Vágólapra másolva!

A szervezők becslései szerint 60 ezren, míg a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt a tüntetésen.

A francia munkajogi reform ellen tiltakoznak tüntetők Párizsban Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A hatóságok a korábbi demonstrációkon történt erőszakos incidensekre hivatkozva előző nap először betiltották, majd pár órával később mégis engedélyezték a szakszervezetek által meghirdetett tüntetést.

A szakszervezetek és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egyeztetései értelmében nem az eredeti, hanem rövidített útvonalon vonulnak a tüntetők a Place de la Bastille-tól a Szajna partjáig.

Vonjátok vissza a törvényt!

A demonstrálók az 1,6 kilométeres útvonalon tűző napsütésben meneteltek, énekeltek és olyan szlogeneket énekeltek, mint "nincs módosítás, nincs tárgyalás: vonjátok vissza a törvényt!"

A tábla felirata távozásra buzdítja Francois Hollande francia elnököt Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök napok óta figyelmeztetett, hogy betilthatják a megmozdulást, mert a június 14-i tüntetésen erőszakos incidensek is történtek. Franciaországban a novemberi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely alapján korlátozható a gyülekezési jog.

Párizson kívül több más francia városban is demonstrációkat tartottak csütörtökön.

Hosszabb munkaidő, egyszerűbb kirúgás

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené a kirúgásokat.