Orbán: Hiszünk az erős Európában

Cameron Budapest
David Cameron angol miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója 2016 január 7-én
Vágólapra másolva!
Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját – Orbán Viktor szerint ez a brit népszavazás legnagyobb tanulsága.
Vágólapra másolva!

Egy hosszabb jogi folyamat következik

A kormányfő péntek reggel azt követően nyilatkozott így a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson győzött a kilépést pártoló tábor. Közölte, hogy az uniós miniszterelnökök folyamatosan egyeztetnek a kialakult helyzetről, a visegrádi négyek pedig - telefonon - külön körben is tárgyalnak majd.

A magyar kormány is a britek kilépése ellen "kampányolt" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint mondta, most egy hosszabb jogi folyamat következik, de erről egyelőre nem érdemes nyilatkozni. Szerinte az a megoldás tűnik kézenfekvőnek, hogy Nagy-Britannia a tagságról szóló szerződés helyett megállapodást köt az EU-val, és abban rendezi a felmerülő kérdéseket.

A bevándorlás ügye döntött

Orbán Viktor szerint elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja,

a döntő erejű kérdés a bevándorlás volt.

A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak, hogyan tudják továbbra is saját kezükben tartani az életüket, "hogyan tudják megtartani a szigetüket". Mint mondta, úgy tűnik, a britek nem voltak elégedettek azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a helyzetben az Európai Unió nyújt.

Hiszünk egy erős Európában

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön. Hozzátette, Magyarország azért tagja az uniónak, mert

De Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Orbán Viktor szerint ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott.