Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban, amelyen az előrejelzések szerint egy párt sem tud majd önálló kormányzóképes többséget szerezni, így a fél éve tartó politikai patthelyzet megoldása nem várható a szavazástól.

A június 26-i spanyol parlamenti választások előtt közétett utolsó közvélemény-kutatások mind a konzervatív Néppárt győzelmét jelzik, míg szorosan mögötte a második helyen, a közösen induló baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és az Egyesült Baloldal (IU) erősödését mutatják. A felmérések szerint a belpolitikai patthelyzet folytatódik  és minden eddiginél alacsonyabb részvétel várható. 

A Polgárok (Ciudadanos) nevezetű párt hívei egy gyűlésen. Az alakulat a harmadik helyre futhat beForrás: AFP/Gerard Julien

A Néppárt nyerhet

A négy legnagyobb közvélemény-kutató cég által elkészített felmérések, amelyeket a négy országos spanyol napilap, az El País, az El Mundo, az ABC és a La Razón közölt vasárnap és hétfőn, teljesen ugyanazt a sorrendet és egészen hasonló arányokat mutatnak a pártok versenyében néhány nappal a választások előtt.

Ezek szerint a Spanyolországot jelenleg irányító konzervatív Néppárt a szavazatok 29-31 százalékára számíthat, ami 114-131 közötti képviselői helyet jelent számára a 350 tagú képviselőházban. Nem sokkal lemaradva következik a Podemos és az Egyesült Baloldal által a választásokra Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) néven létrehozott baloldali formáció, akikre a megkérdezettek 24,6-26 százaléka szavazna, ezzel ők 82-93 mandátumot nyerhetnek.

A felmérések a harmadik helyre sorolják a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE). A voksok 20-21,4 százaléka 73-83 képviselő parlamentbe juttatására lehet elég. A negyedik helyre a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártot várják 13,2-14,5 százaléknyi szavazattal, amely 33-40 mandátum megszerzését jelentheti.

A baloldali pártok között is dúl a harcForrás: AFP/Miguel Riopa

Nem lesz kormány

Az eredmények tükrében tovább nő az aggodalom, hogy a választások nem nyújtanak majd megoldást arra a politikai patthelyzetre, amely az elmúlt fél évet jellemezte Spanyolországban. Ahogy a decemberi parlamenti választásokon, most is arra lehet számítani, hogy egyik párt sem szerez kormányzóképes többséget  – 176 mandátumot –, vagyis a kormányalakításhoz több párt együttműködése lesz szükséges. Csakhogy ez nem sikerült az elmúlt hat hónap alatt, ezért kell most újra az urnákhoz hívni a szavazókat.

Nem kockáztatott

A választások előtti legnagyobb kampányesemény a négy pártvezető vitája volt. Mariano Rajoy, a Néppárt vezetője nem kockáztatott sokat az összecsapáson, mivel arra helyezte a hangsúlyt, hogy irányításával sikerült stabilizálnia a spanyol gazdaságot. Szerinte nem lenne szabad veszélybe sodorni az országot,  ezért újabb felhatalmazást kért. Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője a korrupcióra helyezte a fő hangsúlyt, és lesen támadta Rajoyt. Rivera azonban nem kímélte a baloldali pártokat sem, mivel szerinte az általuk folytatni tervezett gazdaságpolitika a görögországihoz hasonló helyzetet teremtene az ibériai államban.

Mariano Rajoy, a Néppárt vezetője bízik benne, hogy sikerül javítania a decemberi eredményénForrás: AFP/Cesar Manso

Pedro Sanchez, a szocialisták vezetője azt próbálta elhitetni a választókkal, hogy egyedül ő képes arra, hogy a szélsőségeseket kiküszöbölve egy baloldali koalíciót vezessen. A politikus élesen támadta a Podemost, akik a jelenleginél nagyobb önrendelkezést biztosítanának Katalóniának és a többi tartománynak. Sanchez szerint a szocialisták számára ez elfogadhatatlan lenne. A politikus bízik benne, hogy sikerül a bizonytalanok közül megszólítania azokat, akik nem kérnek a túlságosan radikális Podemosból.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője számára a legfontosabb a vitán az volt, hogy ne vállaljon kockázatot, mivel számára a legfontosabb szempont, hogy a  pártja továbbra is a második helyen maradjon  a szocialistákkal szemben. A politikus visszavett a korábbi forradalmi megszólalásaiból, és adatokkal próbálta bizonyítani szakmai rátermettségét.

Véghajrá

A felmérések alapján jelzett szoros eredmény hatására a pénteken záruló kampány utolsó napjaiban a pártok maximális fokozatra kapcsoltak, és kiéleződött a küzdelem az első két helyezett között. Az Unidos Podemos azzal igyekszik mozgósítani híveit, hogy közel a cél, lehetséges a PP legyőzése  és a választások megnyerése. Míg a PP azzal kampányol, hogy a „radikálisok semmi jót nem hoznak Spanyolországnak”.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője bízik benne, hogy megnyerheti a választástForrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Marcos Del Mazo

A politikai elemzők többsége úgy véli, a baloldali pártszövetség nem fogja legyőzni a konzervatívokat. De nem zárható ki teljesen ez a lehetőség sem, tekintettel arra, hogy a hét elején még 32 százalék felett volt a bizonytalan szavazók aránya, akik nem döntötték el, kire is voksolnak vasárnap.
Rákapcsolt a véghajrában a szocialista párt is, amely eddig még sosem szerepelt a második helynél rosszabbul a spanyol választások történetében. Ők abban bíznak, hogy az utolsó napokban sikerült beérniük az Unidos Podemost.