Európának semmilyen jó terve nincs a jövőről

Európai Unió, zászló, Európai Központi Bank
Uniós zászlók az Európai Központi Bank frankfurti épülete előtt
Vágólapra másolva!
Az olasz és a cseh vezető napilapok szerint a brexittel Európa elindult a szétesés felé, amely jó esetben békés úton zajlik majd le. A csehek szerint a legnagyobb baj, hogy míg a britek elkezdhetnek tárgyalni a B-tervről, addig Európának egyetlen jó terve sincs saját jövőjéről. 
Vágólapra másolva!

Csapás Európára címmel és a közepén kivágott európai zászló képével jelent meg a Corriere della Sera, a legnagyobb példányszámú olasz napilap szombaton. A vezércikk arról ír, hogy a történelem nem mindig előre halad, néha megáll, máskor visszafelé tart egy kicsit,

és Londonban jó nagyot ugrott hátra.

A cikkben megszólaltatták Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminisztert is, aki azt mondta, bekövetkezett az, amire gondolni sem mertek. Elmondta, hogy nem is elsősorban a pénzügyi, hanem a politikai körülmények aggasztják. Szerinte ugyanis a brit népszavazás

A Corriere értesülései szerint egyébként kockán forog Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének posztja is a brexit miatt. A cikkben arról is írnak, hogy a római kormánynak megkönnyebbülést jelent, hogy az alkotmány értelmében ilyen népszavazást

Olaszországban nem lehet tartani.

A Corriere szerint az EU-ból való kilépés dominóhatása több európai országot veszélyeztethet, köztük Magyarországot is. A balközép La Repubblica szerint Nagy-Britannia egyszerűen meglékelte Európát. Ráadásul szerintük a brexit utáni következő európai omlás Olaszországban következhet be, ha az őszi olasz alkotmányos népszavazáson megbukik Matteo Renzi kormánya. A La Repubblica szerint a brexit után Donald Trump republikánus elnökjelöltsége sem tűnik már lehetetlennek. Az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap a "populista áramlatok Európájáról" írt, és idesorolta a migrációs kvótákról rendezendő magyar népszavazást is.

Csehek szerint a brexit

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szombati kommentárjában azt írja, hogy a brexit miatt nem a briteknek, hanem inkább az EU maradékának kellene elgondolkodnia. Szerintük a kilépés segíteni fog Nagy-Britanniának, új energiát ad majd neki, de az EU-ra inkább a szétesés vár, és ha szerencséje van, békés úton történik meg. A Mladá Fronta Dnes szerint gazdasági szempontból is Európának lesz nagyobb probléma a brexit. Azt írják,

Szerintük a brexit fő oka a bevándorlók voltak. A lap szerint Nagy-Britanniában az az érzés uralkodott el, hogy beveszik őket a migránsok, és Brüsszel szabályozása miatt mindez nincs ellenőrzésük alatt.

Van-e terve az EU-nak? Forrás: AFP/Daniel Roland

A cseh lap szerint az a legrosszabb, hogy míg a britek most a B-tervről fognak tárgyalni, a kontinentális Európának semmiféle jó terve sincs a jövőről. A Lidové Noviny című konzervatív lap szerint viszont nincs semmi vész. A legoptimistább forgatókönyv az, hogy Nagy-Britannia olyan státust szerez, mint Norvégia vagy Svájc: ezeregy szállal Európához kötve, de formálisan mégis kívül lesz.

Osztrák lap: az unió elvesztette jelentőségét

Az Európai Uniónak alapvető változásokat kell véghezvinnie a szombaton megjelent osztrák lapok szerint. A Der Standard című liberális újság kommentárja szerint a britek kilépése után az unió elvesztette jelentőségét. A cikk írója szerint az EU nem csupán egy tagországot veszített el, hanem megkapta a számlát a veszteségekért és a válságokért, amelyekből

semmilyen vagy nem elegendő következtetést vont le.

Ugyan az Európai Unió az utóbbi időben számos új tagállamot vett fel, azonban nagyon keveset foglalkozott saját belső szervezetével. Szerinte mindez hitelvesztéshez vezetett, és Brüsszelre "bürokráciaszörnyként" tekintenek már. Azt is leírja, hogy nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Ausztriában is vannak hasonló uniószkeptikus tendenciák. Az Osztrák Szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache még nem akar szavazást a kilépésről, azonban ez gyorsan változhat.

A konzervatív Die Presse brexites vezércikkét a főszerkesztő, Rainer Nowak írta. Szerinte a brit kilépés miatt nemcsak Európáról és az unióról kell beszélni, hanem a demokrácia szabályairól és az elitről is. A Kurier című független lap vezércikkében az olvasható, hogy a britek terv nélkül menekültek az unióból, hiányoznak azok a politikusok, akik az ország jövőjén dolgoznak. Az írás szerint nehéz idők jönnek a britek és Brüsszel számára is, hiszen most kell tisztázni a feltételeket.

És a vak és süket uniós politikusok ugyanolyan hibásak a jelenlegi válságért, mint amennyire a felelőtlen populisták, akik úgy tettek, mintha lenne megoldásuk Európa számos problémájára.

A lap egy másik, brexittel foglalkozó cikke szerint a Brexit súlyos vereség az unió számára. A szerző szerint Brüsszel a saját támogatói szerint is arrogáns lett, és eltávolodott az emberektől. Ezt a rendszert leginkább Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke testesíti meg.