Skócia megakadályozhatja a brexitet

2016.06.26. 15:45

London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha ennek kiírásáról dönt a skót parlament, a skót parlamentnek viszont módjában állhat megakadályozni a brexitet, vagyis az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke eközben azt nyilatkozta, időt kellene adni a brit vezetésnek arra, hogy átgondolja a brexitet. 

A BBC televízió egy interjúműsorában Nicola Sturgeon skót miniszterelnök felvetette annak lehetőségét, hogy Skóciának módjában állna megakadályozni az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. 

A skót parlament is kellhet a brexithez 

Sturgeon szerint nehezen elképzelhető, hogy a skót parlamentnek ne kelljen törvényalkotási aktussal hozzájárulását adnia a brexithez. Arra a riporteri kérdésre, hogy ebben az esetben a kilépés elvetését kérné-e a skót parlamenttől, a skót miniszterelnök úgy válaszolt, hogy "természetesen". Kijelentette: ha a skót parlament annak alapján ítéli meg ezt a kérdést, hogy mi szolgálja Skócia javát, akkor a lehetőségek között kell szerepelnie annak is, hogy nem szavaz meg olyasmit, ami ellentétes Skócia érdekeivel. 

Most a skótok dühösek 

Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, milyen dühödten fogadnák a kilépés hívei, ha Skócia akadályozná meg Nagy-Britannia távozását az EU-ból, Nicola Sturgeon igennel felelt, de hozzátette: Skóciában nagyon sokan azt a lehetőséget fogadják dühödten, hogy akaratuk ellenére távozásra kényszerítik őket az EU-ból. 

Nicola Sturgeon szerint a skót parlament nélkül az Egyesült Királyság valószínűleg nem tud kilépni az EU-bólForrás: AFP/Andrew Matthews

Merkel kabinetfőnöke szerint nem kellene sietni 

Peter Altmaier, Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke a Madsack médiacsoport regionális lapjainak közös szerkesztősége (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) szerint azt mondta, a londoni politikusoknak meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy átgondolják a kiválás következményeit". A kabinetfőnök úgy vélte, ha az Egyesült Királyság valóban elhagyná az integrációs szervezetet, az "számos következménnyel, nehézséggel járó vízválasztót jelentene". Altmaier hozzátette, a britek természetesen később újra csatlakozhatnának az EU-hoz, ez azonban sok időbe telne. 

Ez már nem az az ország 

Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: igaz, hogy a 2014-ben tartott előző skóciai függetlenségi népszavazáson a skótok többsége még arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része, de már nem létezik az az Egyesült Királyság, amelyhez akkor tartozni akartak". Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson Skócia az országos átlaggal ellentétben nagy többséggel a bennmaradásra voksolt. 

Skócia nem fogad el diktátumokat 

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az új brit miniszterelnök, aki a távozó David Cameront követi majd a Downing Streeten, megtiltaná az újabb skót függetlenségi népszavazást, a skót kormányfő kijelentette: ez teljesen elfogadhatatlan lenne Skócia számára, ha a skót parlament megszavazza a függetlenségről tartandó második referendumot. A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetben már senki nem írhatja elő diktátumokkal, hogy Skócia hogyan döntsön saját jövőjéről, és óvnám a következő (brit) miniszterelnököt attól, hogy ilyen helyzetbe hozza magát" – mondta a vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök.