A korai diagnosztizálásra hívja fel a figyelmet New York állam kormányzója, Andrew Cuomo. A politikus Billy Joel énekes-dalszerzővel indul motoros kampánykörútra hétfőn. Azt szeretné elérni, hogy minél többen vehessenek részt mellrákszűrésen.

Az állam hamarosan dönt arról a törvényről, amelynek révén többen vehetnének részt mellrákszűrésen. Cuomo a törvény mellett kampányol, amely 210 kórházat arra kötelezne, hogy meghosszabbított időben biztosítsák a mellrákszűrést és

rászorítaná az egészségbiztosítókat, hogy töröljék el a páciensektől kért önrészt vagy hozzájárulást a szűrés és más diagnosztikai vizsgálatok esetében.

"A korai diagnosztizálás a legjobb kezelés a mellráknál, mégis túl sok nőnek kell sokat várakoznia a szűrésre a várólista vagy a biztosítási korlátok miatt, holott szükségük lenne rá és megérdemelnék, hogy hozzájussanak" - fogalmazott a kormányzó.

Az államban évente 15 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal, közülük 2640 beteg meghal, pedig

korai diagnózis esetén a betegség jó eséllyel gyógyítható.

A demokrata párti kormányzó mellrákból felgyógyult barátnőjével, a tévés sztárszakács Sandra Lee-vel indul útra Billy Joel rocksztár kíséretében. Lee tavaly szeptemberben, négy hónappal a dupla emlőeltávolítása után jelentette be, hogy már nincsenek rákos sejtek a szervezetében.

Több száz motoros csatlakozik majd hozzájuk, amint Long Islandről indulva begördülnek New Yorkba, ahol áthaladnak Manhattanen, és hétfőn este egy New York állambeli kisvárosban, New Paltzban fejezik be a túrát.

A Harley Davidson a kampányhoz egy különleges motort bocsátott a kormányzó rendelkezésére. A motort később elárverezik, és a befolyó összeget a Mellrákkutató Alapítvány kapja - közölte Cuomo irodája, amely azt is jelezte, hogy júliusban a kormányzó megismétli a motoros kampányt.