Rendkívüli állapot az áradás miatt

2016.06.26. 08:05

Barack Obama amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az áradás által leginkább érintett három nyugat-virginiai megyére.

Az NBC News szerint legalább 24 halálos áldozata van az természeti katasztrófának. A víz hidakat és autókat sodort el, villanyvezetékeket szakított el, földcsuszamlásokat okozott.

Az elnök arra kérte a washingtoni kongresszust, hogy a szövetségi tartalékalapból juttasson segélyt Nyugat-Virginiának, ahol az állami katasztrófavédelem további károkra és áldozatokra számít.

A biztonsági erők egyik tagja menti az otthonukban rekedteket Rainelle-benForrás: MTI/AP/Steve Helber

Egy hete esik

A hét eleje óta folyamatosan ömlik az eső Nyugat-Virginiában, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 2010 óta nem sújtotta ilyen esőzés és áradás az államot.

Az összes folyó kiöntött, az állam ötvenöt megyéjéből negyvennégyben már korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki Earl Ray Tomblin kormányzó.

2010 óta nem volt ilyen áradásForrás: MTI/AP/Steve Helber

Egyes településeken az emberek a háztetőkre menekültek az emelkedő vízszint miatt, ott várták a mentőhelikoptereket. Vannak városok, például Clendenin is, amelyeket csakis helikopterekkel lehet megközelíteni. 

A kormányzó szombaton a Nemzeti Gárda kétszáz tagját mozgósította, majd nem sokkal később újabb kétszáznak adta ki az utasítást a szolgálatra. Tomblin szerint az állam egyes megyéiben az évszázad legnagyobb katasztrófájával kell szembenézni.

Eddig legalább 24 ember vesztette életétForrás: MTI/AP/Steve Helber