Szijjártó: uniós vezetőknek is távozni kell a brexit után

Vágólapra másolva!
Teljesen legitimek azok a felvetések, amelyek szerint az európai uniós intézményeknek személyi konzekvenciákat kell levonniuk a brit népszavazás után - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn Varsóban, miután részt vett 10 európai uniós tagország diplomáciai vezetőinek találkozóján.
Vágólapra másolva!

A népszavazás eredménye "kudarc", "kifejezetten kedvezőtlen fejlemény" az Európai Unió szempontjából - értékelt a magyar külügyminiszter. Hozzátette: a brit kormány már meghozta a személyi felelősségre vonatkozó következtetéseket, ezzel szemben

az Európai Unió intézményei személyi konzekvenciákat mindeddig nem vontak le."

Szijjártó Péter "teljesen helytelen és tévedésen alapuló iránynak" minősítette azt, hogy az európai intézmények a brit népszavazás után

A lengyel külügyminiszter által kezdeményezett varsói megbeszélésre azon európai uniós tagországok diplomáciai vezetőit hívták meg, amelyek nem vettek részt a hat alapító tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén.

Szijjártó úgy értékelte: ez "hasznos tanácskozás" volt, amely során "sok közös nevezőre" jutottak, bár volt sok olyan kérdés, amiben csak a csoport egy része értett egyet. "Ez a konzultációk ilyen fázisában még természetes" - fűzte hozzá. Azt is mondta: "Ebben a helyzetben, amikor az EU járatlan útra kell, hogy rálépjen - hiszen a jelenlévők közül távozni senki nem akar az EU-ból - nagyon fontos, hogy minél többet konzultáljunk"