Tizenöt év, 69 millió gyermekhalál

2016.06.28. 10:16

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennének - figyelmeztetett éves jelentésében az ENSZ Gyermekalapja.

A legszegényebb gyermekek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 5 éves koruk előtt, és szenvednek krónikus alultápláltságban, mint a leggazdagabbak - mutatott rá a UNICEF.

A jelentésből kiderül, hogy 2030-ig 167 millióra nő a szegénységben élő gyermekek száma, és 750 millióra azoké a lányoké, akiket még kiskorúként házasságra kényszerítenek. Az előrejelzés különösen a Szaharától délre található térségről közöl ijesztő adatokat. Ott 2030-ig tízből kilenc gyermek fog rendkívüli szegénységben élni. A világnak ezen a részén található azoknak a kiskorúaknak a fele is, akik nem férnek hozzá az elemi oktatáshoz. 

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennénekForrás: AFP/Issouf Sanogo

Jelenleg világszerte 124 millió gyerek nem vesz részt az alap- és középfokú oktatásban. Az UNICEF ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy történtek már előrelépések a gyermekszegénység felszámolása és az iskolai oktatásban részt vevők körének szélesítése terén. A gyermekhalandóság és a rendkívüli szegénységben élők száma felére csökkent 1990 óta az ENSZ adatai szerint.