A ramadán végéig csak a muzulmánoké a szent hely. Biztonsági okokból, az utóbbi napok összecsapásai miatt döntöttek így.

Az izraeli rendőrség az utóbbi napok összecsapásai miatt a jövő hét közepéig, a ramadán muzulmán böjti ünnep végéig lezárta a Jeruzsálem óvárosában lévő Mecsetek terét a turisták és a zsidó látogatók elől - értesült a Háárec című újság. 

Az intézkedés célja a kedélyek megnyugtatása, a kődobálások megszüntetése volt, miután reggel könnyebben megsérült egy, a Siratófal előtti téren álló 73 éves nő, amikor a magaslaton lévő Mecsetek teréről egy kővel fejbe dobták. 

Több összetűzés, kődobálás volt a napokban a SiratófalnálForrás: AFP/Menahem Kahana

A muzulmán imádkozók vasárnap kezdték el kövekkel dobálni az izraeli rendőröket, mert más vallású nézelődőket kísértek a Mecsetek terére a muszlim imaidők között megállapított látogatási időben, noha a korábbi évek gyakorlata szerint a ramadán idején csak a muzulmánoké volt ez a szent hely.

Hétfőn a rendőrökkel kitört összecsapásokban több palesztin fiatalt megsebesítettek gumilövedékekkel és más tömegoszlató fegyverekkel, vasárnap pedig egy izraeli rendőr és a mecset két muzulmán őre sérült meg. Az összetűzések során az izraeli biztonságiak letartóztattak két palesztint és három Nagy-Britanniából érkezett turistát, ez utóbbiakat később kiutasítottak az országból.