Magyar támogatást kapnak a kárpátaljai jégkárosultak

Rozsály, 2016. június 21. Egy jégverte lakóház tetejét fóliával takarják le Rozsályon, a Dózsa György utcában 2016. június 21-én. Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Hatmillió forint gyorssegélyt juttatnak el a kárpátaljai jégverés károsultjainak megsegítésére - közölte a Miniszterelnökség. Az ukrán államtól ugyanakkor még nem kaptak támogatást.
Vágólapra másolva!

Hatmillió forint gyorssegélyt juttat el a Kárpátaljáért felelős kormánybiztosság a múlt heti kárpátaljai jégverés károsultjainak megsegítésére - tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a kormánybiztosság ezzel a kárpátaljai református és görögkatolikus egyház, valamint a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány segélygyűjtő akcióihoz csatlakozik két-két millió forinttal.

Sok épület rongálódott meg Forrás: MTI/Balázs Attila

Az ukrán állam segítsége késik

Az ukrán államtól eddig nem kaptak semmilyen támogatást a múlt kedden Kárpátalja közel 40 településén pusztító jégverés károsultjai. A megye kormányzója azt mondja: az érintett önkormányzatok szabotálják a pénzek elosztását.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója a Moskal.in.ua hivatalos internetes oldalán megjelentetett közleményében azt írta, hogy kedd reggelig a jégverés által legjobban sújtott Nagyszőlősi járás községi és nagyközségi tanácsai (közgyűlései) egyetlen kopijkát nem osztottak szét abból a pénzből, amit az ő mint kormányzó rendelete és a nagyszőlősi járási tanács döntése alapján utaltak ki a jégkárosultaknak, jóllehet az összeg - összesen több mint kétmillió hrivnya (kb. 23 millió Ft) - még múlt pénteken megérkezett az önkormányzatok számláira.

Nyilatkozatában Moszkal azt állítja, a helyi önkormányzatok azt várják, hogy helyettük a megyei vagy a járási államhatalmi szervek döntsenek a pénz elosztásáról. Úgy vélte, helyben félnek a felelősség felvállalásától, ezért szabotálnak, és másokra próbálják terhelni a munkát.

Moszkal felszólította a Nagyszőlősi járás érintett településeinek önkormányzatait, hogy még a keddi nap folyamán (Ukrajnában az alkotmányünnep miatt június 27. és 28. munkaszüneti nap) üljenek össze, és döntsenek a jégkárosultaknak kiutalt pénzek elosztásáról, hogy szerdán mindenki hozzájuthasson a számára megállapított összeghez.

Több ezer házban okozott kárt a jég

A múlt kedden a Nagyaszőlősi járás 27 településén közel hatezer, a Huszti járás 10 településén több mint ezer lakóház és középület tetőszerkezetében keletkeztek károk a térségben pusztító jégesők következtében. Súlyosan károsodott összesen 190 hektárnyi gyümölcsös, 150 hektárnyi gabonaféle és 24 hektárnyi zöldség.
A Kárpátalja megyei tanács a múlt héten a jégkárosultak megsegítésére összesen másfél millió hrivnyát utalt ki: egymillió hrivnyát a Nagyszőlősi járás, félmilliót pedig a Huszti járás településeinek. A testület egyúttal Kijevhez fordult, azt kérve, hogy a kormány a tartalékalapjából nyújtson rendkívüli támogatást a kárpátaljai településeken pusztító természeti csapás okozta károk felszámolásához.

A Kárpátalját sújtó jégverés károsultjai ugyanakkor azt kérték, hogy az állam ne pénzzel, hanem építőanyagok kiutalásával segítse a lakóházak helyreállítását. A természeti csapást követően ugyanis a kereskedők a térségben azonnal duplájára emelték a legkeresettebb építőipari cikkek árát.