Megsürgették a brit kilépést

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) receives President of Afghanistan Ashraf Ghani at 02.12.2015 at the Chancellery in Berlin. The two leaders are meeting for auspicious occasion of 100 years of friendly relationships between both states and for conversations about the situation in Afghanistan. Foto: Markus Heine / heineimaging (Photo by Markus Heine/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament felszólította David Cameron brit miniszterelnököt, hogy már a ma kezdődő uniós csúcson jelentse be országa kilépési szándékát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament néppárti, szocialista, liberális és zöld frakciói közösen nyújtották be indítványukat, ebben úgy fogalmaznak, hogy a

és az Európai Unió integritásának védelme érdekében szükséges".

A rendkívüli plenáris ülésen felszólalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, aki hangsúlyozta,

sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyt.

Juncker szerint az is elfogadhatatlan lenne, ha a brit kormány megpróbálna bizonyos kérdésekben zárt ajtók mögött megállapodásra jutni, még mielőtt bejelentenék az ország hivatalos kilépési szándékát.

Merkel szerint az unió elég erős, túl lesz a brexiten Forrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

Közben Angela Merkel német kancellár Berlinben a német parlament előtt arról beszélt, hogy Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért.

Merkel megerősítette,

az unió elég erős ahhoz, hogy leküzdje mindazokat a nehézségeket, amelyekkel az Egyesült Királyság távozása jár.

A német kancellár sürgette, hogy a tagországok tegyenek lépéseket a megmaradó unió összetartásának fokozására, Londont pedig arra figyelmeztette: ne reménykedjen egyes uniós előnyök megőrzésében a kilépést követően.