Már 40 halottja van az isztambuli merényletnek

2016.06.29. 12:33

Az isztambuli repülőtéren öngyilkos robbantásos merényletet elkövető három ember esetleges külföldi állampolgárságát vizsgálják a nyomozók - jelentette szerdán a Dogan török hírügynökség.

A holttesteket még nem sikerült teljesen azonosítani, mert deréktól felfelé nagyon súlyosan sérültek. A török igazságügyi és orvostani intézet közzétette a halálos áldozatok listáját. 40-re emelkedett az áldozatok száma. 36 embert azonosítottak, közülük 23 török állampolgár, négy török-szaúdi kettős állampolgár, egy török-kínai kettős állampolgár, 2 iraki, 1 szaúdi állampolgár, 1 tunéziai, 1 iráni, 1 üzbég, 1 jordániai és 1 ukrán. 4 személyt nem tudtak még azonosítani, közülük két nő, egy férfi és egy 15-16 éves fiú.

Kiabált, hogy robbantani fog

A Yeni Safak című kormánypárti napilap értesülései szerint az első támadó berontott a nemzetközi terminál területére. A bejáratnál elhelyezett röntgengép mellett elhaladt, majd "itt hamarosan pokolgép robban" felkiáltás mellett gépkarabélyával tüzet nyitott. Egy közelben álló rendőr pisztolyával azonnal rálőtt a támadóra. A terrorista a terminál belseje felé lépdelt, miközben folyamatosan tüzelt, de egy pisztolylövedék eltalálta; a férfi a földre esett, majd felrobbantotta magát.

A menekülőket is lőtték

Társa tehetetlenségét látva érkezett a második támadó, aki a röntgengép mellett nyitott tüzet, majd szintén felrobbantotta magát. A harmadik elkövető a bejárat előtt várakozott, először a terminálból kitóduló embertömegre nyitott tüzet, majd az épület előtt autókra és taxikra lövöldözött. A közeli rendőrök beavatkozására felrobbantotta magát. Az egyik pokolgép 70 centiméter szélességben átszakította a mintegy 25 centiméter vastag betonpadlót, utat nyitva az alsó szint felé.

Néhány órával a merénylet után újra kinyitott a reptérForrás: AFP/Ozan Kose

A terrorizmus mérföldköve

Recep Tayyip Erdogan török elnök a terrorizmus elleni folytatott harcban "mérföldkőnek" nevezte a keddi támadást. A fokozott biztonsági óvintézkedések következtében több parkoló autót elszállítottak a helyszínről, az érkező autókat pedig már a repülőtér határában átvizsgálják. A munkát kutyák segítik. Napközben a török állami légitársaság, a Turkish Airlines internetes oldalán közzétette annak a 340 járatnak a listáját, amelyet a szerdai napon törölt. A törölt járatok között szerepel három budapesti is: a 07:35-kor, valamint 17:00-kor Budapestről induló TK6391-es, valamint TK1040-es számú, továbbá a helyi idő szerint 15:05-kor Isztambulból induló TK1039-es járat. A változtatás egyelőre a szerdai napra vonatkozik. A Turkish Airlines arra kérte utasait, hogy folyamatosan figyeljék a weboldalán közzétett értesítéseket.

Több járatot is töröltekForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Berk Ozkan

Díjmentesen módosíthatnak

A légitársaság korábban közleményt adott ki, amely szerint azok, akik június 28. és július 5. között az isztambuli repülőteret érintő foglalással rendelkeznek, július 31-én éjfélig díjmentesen módosíthatnak jegyük paraméterein, akár útvonalat is változtathatnak. A cég emellett lehetővé teszi azt is, hogy a lemondott utak után a jegyek árát az utasoknak teljes mértékben visszafizesse.

A robbanás után landolt az albán kormányfő gépe

Edi Rama albán kormányfő gépe néhány perccel azután landolt az Atatürk repülőtéren, hogy az első öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A politikus Twitter-fiókján úgy fogalmazott: "a barbár támadók nem ismernek se Istent, se reményt, nincs helyük az emberek között". Rama hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban. A nap folyamán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Binali Yildirim miniszterelnökkel is találkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK