NATO-főtitkár: Nincs mentség a terrorizmusra

2016.06.29. 11:38

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai brüsszeli nyilatkozatában határozottan elítélte az isztambuli Atatürk repülőtéren előző este elkövetett terrortámadást, és megerősítette, hogy a szövetség tagállamai egységesen állnak Törökország mögött. "Nincs mentség a terrorizmusra" - jelentette ki Stoltenberg.

A főtitkár együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok és a sebesültek családjaival, valamint a török néppel, és kijelentette, hogy a NATO és szövetségesei szolidárisak Törökországgal. "Egységesek vagyunk abban is, hogy harcolunk a terrorizmus minden formája ellen" - hangsúlyozta.

Jens StoltenbergForrás: AFP/John Thys

A merényletet az Európai Unió is elítélte. Közleményében Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős európai bizottsági tag részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sebesülteknek. Hangsúlyozták, hogy az Európai Unió továbbra is együtt kíván működni Törökországgal a terrorizmus elleni küzdelemben.

40-en meghaltak

Európa harmadik legnagyobb légikikötőjében, az isztambuli Atatürk repülőtéren hármas öngyilkos merényletet követtek el, amelyben az elkövetőkön kívül 40 ember életét vesztette és 147-en megsebesültek. Binali Yildirim török kormányfő korai állásfoglalása szerint az Iszlám Állam dzsihádista szervezet állhat a terrorcselekmény mögött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK